Brodatul in cruce (cross stitch)
Brodatul in cruce (cross stitch) a fost si ramane una dintre cele mai populare tipuri de lucru manual din intreaga lume. Aceasta tehnica de broderie a intrecut de mult timp toate celelalte tehnici dupa popularitate si raspindire in intreaga lume. Aceste cruciulite mici au proprietati magice – ele aduc i casa caldura si confortul daruind multi ani farmecul si frumusetea lucrului manual. Multe familii pastreaza cu grija, ca pe adevarate relicve panzele brodate bunici si strabunici .
Ca si multe alte mestesuguri traditionale, cusatura in cruce (cross stitch) isi are inceputul in istoria indepartata. In ceea ce priveste data de debut a tesaturii brodate nu se poate argumenta ci doar presupune si specula. Pentru aparitia de haine mai vechi cu model cusut in cruce trebuie sa spunem un recunoscator „Multumesc!” asirienilor si babilonenilor. In acele zile se brodau gulerele, tivul si manecile la rochii si camasi – pentru ca sa fie salvat de la flagelul fortelor intunecate. Uneori, cu broderie era impodobita centura, uneori – intreaga haina. Panza brodate a fost in mod natural foarte scumpa.
Acum brodatul in cruce (cross stitch) se confrunta cu zilele sale de glorie. Traind intr-o lume plina de culoare, pestrita am spune, si schimbatoare , ne temem sa ne pierde originalitatea, instinctiv cauta sprijin in arta trecutului. Aproape in orice chiosc puteti cumpara o revista sau un album de broderie, si in orice galanterie au un departament, o sectie de mercerie, unde se vind fire, cercuri, cadre pentru cusut (gherghefuri le mai zice), panza sau kituri de broderie. СREAZA! Broderia – acesta este exact domeniul de activitate in care fateta artistica a personalitatii voastre poate fi complet exprimata. In secolul nostru, nu numai ca se pot broda articole de imbracaminte, perne si servetele. Elemente care se pot impodobi in acest mod simplu, dar dragut, sunt foarte multe.
Pentru a va ajuta in ritul magic al broderiei, am creat acest site. Cusatoarele experimentate in ale artei broderiei vor avea la indemana pe site-ul nostru articole despre tehnicile si metodele de broderie, sfaturi utile pentru cruciulite (cross stitch), punct mic, denumit si punct goblen (petit point), punct norvegian, sau combinatie cu amandoua in rubrica tehnici de cusut, si in categoria „know how”, materiale din istoria artei broderiei, pe cand spre atentia incepatorilor am oferit deja o serie de articole si numarul si tematica lor nu se opreste aici.
Cu toate acestea, pe pagina de FACEBOOK a site-lui puteti la fel gasi foarteeee multe modele diferite gratuite pentru cusatura in cruce si nu numai, care sunt aranjate pentru confortul utilizatorilor in albume tematice, un glosar de termeni si concepte utilizate in aceasta arta a broderiei, precum si o GALERIE, unde puteti vedea lucrari brodate terminate de catre fanii nostri.
La fel aici aveti albume cu sute de modele de kituri, pe care le puteti comanda si coase pentru placerea voastra si a apropiatilor vostri.
Pentru cei care doresc sa discute intre ei, sa impartaseaca paperi si cunostinte avem un forum unde puteti pune intrebari, si, desigur, pentru a primi imediat raspunsuri sau pur si simplu de chat.
Speram ca site-ul nostru va fi un mare ajutor in activitatea de masterat in domeniul broderiei!
Buna ziua.Si eu as dori modelul acesta,daca se poate.Multumesc frumos.
Pentru detalii mesaj la: eu.goblen@gmail.com