Atunci cand bebelusul tau incearca sa ajunga la un anume obiect, sa apuce si sa tina in mana o cana, sa mute  jucariile dintr-un loc intr-altul etc, pe scurt, el de fapt INVATA „aptitudinile motorii fine „. Aceste miscari, care pentru noi adultii par atat de simple si vin de la sine, de fapt necesita coordonarea mainilor, ochilor si creierului copilului in acelasi timp pentru a putea face totul lin.

Dezvoltarea abilitatilor motorii fine ale copilului determina cea mai importanta calitate pentru viitorul sau: capacitatea de vorbire, atentia, coordonarea in spatiu, de concentrare si imaginatie. Centrele ale creierului responsabile pentru aceste abilitati sunt direct legate de degetele si terminatiile nervoase ale acestora. Prin urmare, exercitiile si activitatile care implica degetele mici ale copilului, sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa mentala si psihologica.

Modalitati de a dezvolta abilitati motorii fine ale degetelor de copii sunt acum foarte multe: sunt jocurile pentru degete, si jucarii speciale, dar si o serie de mestesuguri. Cusutul, broderia,  ornamentatiile cu margele, tricotatul atrag copiii care vad, ca drept urmare a efortului depus de degetelele lor apar lucruri extraordinar de frumoase. Este un sentiment foarte important pentru copil atunci cand din fire separate si bucatile de panza din kiturile de broderie, dupa un timp apare un puisor, un peste sau un caine brodat pe perna decorative sau alte obiecte de decor. Tot ce a mesterit cu mainile sale intotdeauna il face pe copil sa fie foarte inspirat si mandru de rezultatul real si sa depuna eforturi pentru a face lucrurile chiar si mai bine si mai frumoase.

Kituri pentru copii, cu tot necesarul inclus puteti cumpara AICIPentru cei putin mai avansati, modele de incepatori – AICI.

Deste cat de benefica poate fi broderia pentru un copil si cum sa-l inveti sa faca asta citeste AICI.

kituri goblen pentru copiiPentru primii pasi in arta cusutului cea mai potrivita alegere ramane tot cusutul in cruce (cross stitch). Margelele sunt prea marunte pentru degetele mici ale copilului, cusatura satinata necesita o anumita calificare si sarguinta pentru a putea manui acul si de a pune cusaturile aproape una de celalalta. Pentru cusut din material au nevoie de imaginatie si logica necesare pentru a gasi un algoritm de actiune si prevedea rezultatul final. Dar iata ca cusutul in cruce la inceput poate ajuta copilul sa treaca usor de primele gafe si contribuie mult  la dezvoltarea rapida de imaginatie spatiala si gandire abstracta.

Kiturile de broderie sunt de obicei insotite de o imagine, care ofera copilului o idee de ceea ce ar trebui sa rezulte la sfarsitul muncii. Micul mester poate alege impreuna cu mama lui kitul care l-a impresionat si sa-si ncerce capacitatile sale – la inceput cu ajutorul mamei, si apoi in mod independent. La inceput, va avea nevoie de un pic de rabdare, atentie si perseverenta pentru a face fata unui fir confuz, dar imaginea dorita cu pisoiul  brodat este in fata ochilor  si acest lucru il poate face sa fie cat mai determinat sa isi urmeze planul. Un pic de timp – si copilul va incepe sa coase in liniste cu acul si va recurge la atentia mamei doar sa se laude cum de frumos sa aseaza cruciulitele.