Pentru a se mentine in forma, pentru a-si imbunatati sanatatea si prelungi tineretea de obicei oamenii merg la sala de fitness. In acest sens, brodatul (cusutul in cruce) este, de asemenea fitness. Desigur, un fel asa mai ciudat, dar fitness pentru mintea voastra.

In cercurile da cusatoare de goblenuri si broderii in cruce se  discuta in mod constant tema: – „efectul broderiei asupra sanatatii”. Numai care intrebari nu au fost puse in discutie, numai ce sumedenie de prejudecati si probleme nu au fost aruncate in capul mesteritelor de broderii (goblenuri): precum ca se deterioreaza vazul, ca ai dureri mari de spate, ca nici intr-un caz nu se poate coase in timpul sarcinii și asa mai departe si mai departe. Cu toate acestea, stiinta moderna cu usurinta risipeste astfel de prejudecati.

Pasiunea – indiferent daca este o iubire de lectura, broderie sau jocuri pe calculator – previne venirea dementei senile. La astfel de concluzii au ajuns oamenii de stiinta americani.

Cercetatorii de la Mayo Clinica  au comparat doua sute de  persoane cu varsta cuprinsa intre 70-89 de ani care sufereau de tulburari de memorie, cu un grup de aceeasi varsta care nu au avut plangeri relevante. Respondentii au fost rugati sa spuna despre activitatile lor zilnice din ulimul an, dar si cu ce fel de antrenamente isi incarcau creierul atunci cand aveau de la 50 la 65 de ani. Sa constatat ca cei care la acea medie de varsta au fost ocupati cu lectura, cu  jocuri si mestesuguri, au o sansa de 40 % mai mare de a evita procesul de deteriorare a memoriei. Pentru varsta mai inantata acelasi hobby reduce riscul cu 30-50 %. Oricine se uita la televizor mai putin de sapte ore pe zi, are, de asemenea, o sansa de 50 % mai putin de pierderi de memorie decat cineva care isi petrece mai mult timp in fata ecranului.

„Acest lucru este foarte interesant, pentru ca el sugereaza faptul ca imbatranirea nu trebuie sa fie un proces pasiv – a declarat autorul studiului,  neurobiologul Yonas Geda. – Numai avand activitati cognitive, puteti indeparta dementa, viitoarele pierderi de memorie. Desigur, problema acestor tipuri de cercetari este, ca ne bazam pe amintirile voluntarilor, asa ca va trebui sa confirmam aceste rezultate cu studii suplimentare „.

Sarah Day, sef al departamentului de sanatate al Societatii Britanice pentru lupta impotriva bolii Alzheimer, a comentat cu privire la concluziile medicilor din SUA:  „In urmatorii cativa ani, dementa va depasi un milion de oameni in tara noastra. Avem nevoie urgenta sa cautam modalitati de a preveni dementa. A exercita creierul sau, al face sa functioneze, sa invețe noi competente, sa rezolve puzzle-uri, invatarea unor limbi straine – este nu numai util, dar, de asemenea, si foarte distractiv. Cu toate acestea, sunt necesare noi studii, care sa controleze activitatile oamenilor pentru o lunga perioada de timp „.