In unul din articolele noastre v-am povestit si aratat in exemple cum se poate repara o bucata din panza rupta din greseala. Ei bine, azi ne-am gandit ca cineva poate face si astfel de greseala – un calcul gresit privind necesarul de panza. Va aducem mai jos cateva solutii de remediere a unei astfel de probleme.

Daca nu aveti suficienta panza?

Unul dintre cosmarurile oricarei mesterite – cand realizeaza, la sfarsitul lucrarii, ca dimensiunea panzei este calculata incorect. Intr-adevar este o situatie foarte neplacuta, broderia a luat o mulțime de timp, efort, si cand se apropia  momentul sa-ti imaginezi cum va arata avantajos lucrarea in interiorul casei voastre se dovedește ca calcul a fost gresit si panza pentru goblen nu este suficienta.

Cel mai important lucru in acest caz este sfatul banal – nu intrati in panica! Problema poate fi rezolvata, in doua moduri, cel putin.

Largirea panzei.

Aceasta prima metoda are mai multe variante.

1. Calculati de cata panza mai aveti nevoie pentru a finaliza lucrarea. La efectuarea calculului nu uitati de rezerva pentru margini! In caz contrar, dupa reconstruirea panzei va puteti pomeni iarasi in situatia ca nu este suficienta. Dupa toate calculelele incepeti de fapt repararea panzei. La bucata de lucrare adaugati bucata de panza necesara astfel incat sa se suprapuna marginile cu 1,5 -. 2 cm. Dupa aceasta operatie suplimentara se cos de mana ambele bucati suprapuse foarte atent  combinand celulele din ambele bucati una cate una. Pe panza Aida aceasta procedura este foarte convenabil de efectuat, deoarece celulele sunt clar vizibile pe ea. Cu un fir foarte subtite in tonul panzei, se coase tesatura pe fata, precum si pe verso. Dosul la fel trebuie cusut ca sa nu amestece la brodat.
Retineti: puctele cusute dupa desen trebuie sa treaca prin ambele straturi de tesatura. Acest lucru va oferi fixare suplimentara marginilor de panza si va masca cusatura. Probabil se va forma o umflatura mica in locul suprapunerii, dar munca atenta va o va face destul de neobservata.

2. Coasem pe panza primara tot desenul din imaginea de ansamblu, care a incaput pe ea, masuram o bucata suplimentara de panza de dimensiunea necesara si continuam sa brodam pe ea. La sfarsitul lucrarii ambele bucati de broderie meticulos le combinam intr-una. Aceasta optiune va va permite sa evitati ingrosarea, inevitabila, din primul caz, dar este mai puțin sigura – exista un risc de a deteriora punctele in timpul asamblarii. Dar daca faceti tot lucrul curat si dupa spalare il calcati bine combinarea ar putea fi practic invizibial.

3.  Bucata de panza de baza si cea secundara pot fi cusute prin cusatura zigzag la masina de cusut, sau pot fi lipite impreuna, folosind material adeziv (urmati cu atentie instructiunile), sau incleiate prin utilizarea de banda fuzibila. Partile pot fi incleiate prin suprapunere sau, aliniate cu grija marginile celulelor, puneti dedesubt o banda fizibila si treceti cu fierul de calcat fierbinte peste ele. Fiabilitatea acestei metode este scazuta, de fapt, cele doua bucati de panza sunt legate de un punct cusut si banda.

Toate aceste opțiuni sunt potrivite doar in cazul in care fundalul imaginii este complet cusut. Prin urmare, chiar daca proiectul nu presupune un fundal complet cusut, coaseti-l cel putin cu o semicruce. Broderia din aceasta va avea numai de castigat, chiar si in perceptie, dar si  imbinarea nu va fi vizibila.

G-B495 luca

Redactarea schemei.

Aceasta este a doua metoda, care poate rezolva problema lipsei de panza. Ganditi-va, studiati si evaluati schema – poate o parte din imaginea poate fi sacrificata? Poate, daca eliminati partea de sus a imaginii (cerul se poate termina mai devreme) sau de jos (iarba poate fi mai mica, raul mai ingust, trunchiul de copac un pic mai scurt), sau sacrificati unele mici elemente si atunci broderia s-ar potrivi pe panza calculata gresit?

Exista si metoda a trea –  uitati de tot de aceasta broderie.

Calculul gresit al panzei aduce mesteritei o multime de probleme inutile. Pentru a le evita, amintiti-va zicala ”Masoara de sapte ori si taie o data”. Si daca petreceti un pic mai mult timp pe calcule si pregatirea pentru munca, va puteti proteja de surprize neplacute. Ei bine, in cazul in care s-a intamplat cu adevarat, amintiti-va, rezolvarea problemei  intr-un fel sau altul, o puteti gasi intotdeauna.