Cusutul pe panza neagra. Sfaturi practice cu privire la modul de a face procesul de cusut usor si confortabil.

Fiecare mesterita cel putin odata in viata va gasi un desen pentru cusut pe panza neagra, de care nu se va putea lasa.
Dar de multe ori ne alarmeaza panza de culoare neagra si ne excita imaginatia intrebarea: „Si cum sa brodezi pe ea? E probabil atat de greu, pentru ca este intunecata, gaurile din tesatura sunt abia vizibile, dar si foarte obositor pentru ochi …?”.
Cu acele persoane, care au avut curajul sa incerce sa creeze o broderie pe o panza de culoare inchisa, vrem sa impartasim cateva sfaturi practice, care speram ca va vor face procesul de broderie usor si confortabil.

 

Brodatul pe un contur negru sugereaza iluminare buna, astfel, cerinta optima este de a coase la lumina naturala a soarelui. Daca nu aveti posibilitatea de a broda in timpul zilei, atunci ar trebui sa procurati o lampa de masa, de preferinta cu funtia de reglare a directiei luminii pentru a putea aproxima lumina de fundal direct pe panza in sine. Este mai bine de utilizat lampile cu LED, ele dau o lumina stralucitoare, care face structura tesaturii vizibila in mod mai clar.

Daca aveti nevoie de lumina nu doar de sus, ci si de jos, in acest scop, puteți folosi orice panza alba. Materialul este plasat pe genunchi, adica sub panza si in contact cu lumina de sus pe panza devin vizibile gaurile mici albe, creand astfel efectul de iluminare. De curand au aparut in vanzare placi de iluminare pentru partea de jos  la cusutul materialelor inchise la culoare, cu o lumina naturala moale, set-ul include si o pernuta detasabila speciala pentru genunchi, creand pentru placa o locatie convenabila  in poala.

Ar trebui sa se acorde atenție la structura de panza. Este de dorit ca panza sa aiba gauri distincte.  Personal, imi place panza dura, pe ea acul gaseste singur gaurile din panza.

Pentru a facilita procesul de broderie pe un contur negru, puteti utiliza, de asemenea, marcajul, cum ar fi 10×10 celule. Marcajul se face prin orice mod convenabil pentru voi: cu  fire albe (bumbac sau matase), cu un marker pentru panza de culoare inchisa, cu creion de culoare alba, cu creta de croitorie , cu sapun etc… Compartimentarea ajuta sa va concentrati vizual pe panza in timpul brodatului.

Una dintre modalitatile neobisnuite de a face panza intunecata cat mai vizibila este sa o vopsim neinfricat cu creta, pentru ca mai apoi sa curatam usor cu o bureta praful si faramiturile de creta de pe panza. Ca urmare, panza devine de o culoare alb-gri si gaurelele din panza vor deveni vizibile si expresive.

Broderia pe o panza  neagra, fara discutii se coase pe gherghef sau alte dispozitive. Cand materialul este intins pe gherghef, gaurile din panza sunt vizibile la lumina. Daca totusi sunteti experimentati in a coase fara gherghef, atunci pentru o buna vizibilitate a luminii este cel mai bune de a alege o panza rigida, care isi pastreaza forma.

Exista momente cand, dupa spalare culoarea neagra a panzei se poate decolora odata cu broderia terminata. Prin urmare, daca nu sunteti complet siguri de nivelul de calitate a panzei, este mai bine inainte de a incepe a coase o mica bucata de panza sa fie spalata, pentru a va asigura ca este panza potrivita sau ar trebui sa fie inlocuita de o alta panza de mai buna calitate.

Brodati cu maximum de confort pentru voi si ochii vostri! Va dorim spor si sanatate!