La sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20 au existat o multime de tehnici de broderie si dantela in toate regiunile din Italia. Fiecare regiune si-a dezvoltat propriile stiluri si cusaturi locale, initiind scoli pentru educatia copiilor si a femeilor. Tehnica broderiei Casalguidi dateaza din secolul al XII-lea. Broderiile antice locale au fost studiate si utilizate pentru a crea noi motive si tipuri.

Va prezintam aici uimitoarea tehnica de broderie din Italia – Casalguidi.

Tehnica broderiei Casalguidi era, de asemenea, cunoscuta sub numele de Punto Toscano si Punto Antico si foloseste multe dintre cusaturile caracteristice, care acum am asociate cu programul Punto antico si broderia Satin Stitch (broderia satinata, sau artistica ii mai zicem noi), Curl Stitch (bucle), broderia ajurata Gigliuccio si impletitul dantelei cu acul (needle lace). In broderia Casalguidi exista motive care constau din cusaturi situate separat Buttonhole Stitch, care reflecta butonul de flori, trifoi cu trei sau patru foi, frunze, animale (reale si imaginare) si figuri umane. Acestea au devenit elemente caracteristice pentru broderia Casalguidi. Motivele inspirate din ornamentele romane din biserici si din alte domenii de arhitectura au fost completate cu vita de vie si struguri individuale si Bastone, care sunt acum cele mai recunoscute elemente ale broderiei Casalguidi.

Casalguidi

Restaurarea si adaptarea acestei tehnici de broderie in secolul XX, sunt meritul Guiseppinei Morelli (1875-1960), care, cu ajutorul altor femei din regiune, a dezvoltat si a predat broderia Casalguidi. Cu broderie au inceput sa decoreze textilele de acasa, diverse obiecte de interior si maruntisuri: lenjeria de pat, perdele, prosoape, fete de masa si servetele, posete si genti mici, suporturi pentru pahare, servetele, batiste si lenjerie de corp, precum si partile superioare la cutii, cutiute si cufere.

Tehnica a primit recunoastere nationala ca fiind „una dintre cele mai frumoase din Italia”, cu includerea in Manuale del Cucito e del Ricamo (Manual pentru cusut si brodat de mana), o instructiune separata a fost scrisa Adele Della Porta in 1915. De asemenea, broderia Casalguidi a fost foarte apreciata la Targul mondial din Milano in 1904 si expozitia anuala de vanzari a lucrarilor manuale a femeilor la Torino in 1914. In anii 1920, broderia Casalguidi a fost adusa de Maria Maddelena de’Rossi in SUA.

Desi scoala si studioul de broderie in Italia a cunoscut un declin dupa al doilea razboi mondial si moartea Giuseppinei Morelli arta broderiei Casalguidi nu a fost uitata. In mai 1998 a fost fondat Clubul del Ricamo di Casale, care astazi expune lucrari la expozitii nationale si internationale si invata aceasta minunata tehnica.

Vedeti aici si un ALBUM cu aceste minunatii!