Acest articol este dedicat pânzei (țesăturii) care serveste drept bază originală pentru broderie și se numește afghan. Literalmente tradus din engleza americană, acest cuvânt înseamnă „șal de lână tricotat”, dar mai bine spus, este vorba despre pătură-cuvertură de pat în carouri. Deci, folosind acest analog din limba română, o să încercăm să sistematizăm puțin cunoștințele despre aceasta panză pentru a le simplifica cumva și a ne decide cu privire la un experiment. Deci… Cum să facem o pătură-cuvertură cu panza afghan?

Pentru mai multe detalii despre toate tipurile de panză de acest fel studiati albumul de AICI ! La acea adresă puteți comanda si diverse semifabricate pentru păturile-cuverturi brodate. O altă adresă importantă de care aveți nevoie pentru a putea porni in această fascinantă călătorie cu numele AFGHAN este acea unde puteți gasi diverse scheme pentru aceste minunate lucrări si o puteți gasi AICI !

Pânzele pentru pături au de obicei o diviziune clară în cele mai multe cazuri în celule dreptunghiulare cu o densitate standard a firului (de obicei 14 cruci pe inch), între care chenarul este clar vizibil. Poate fi o cusătură decorativă, o țesătură originală de fire etc. În plus, spre deosebire de pânza obișnuită de bumbac, păturile sunt realizate într-o varietate de culori, nu numai din bumbac, ci și din acril sau din altă țesătură calduroasă, au dimensiuni fixe și margini finisate. Celulele sunt umplute cu imagini care sunt combinate după sens, sau o imagine „intermitentă” este brodată așa cum se arată în fotografiile din albumul indicat mai sus… desenul este ămpărțit în mai multe parcele.

În condițiile noastre climatice dure și în apartamentele adesea reci, o pătură brodată se va dovedi a fi un lucru neobișnuit de practic. Un astfel de dar va încălzi nu numai sufletul, ci și, în sensul literal al cuvântului, trupul.

Cum să lucrați corect? Nu este nimic complicat aici, nu sunt necesare cunoștințe și abilități speciale, stăpânirea cusăturilor de bază va fi suficientă, ținând cont doar de câteva circumstanțe evidente.
Primul și cel mai important lucru de spus este despre partea verso. Din păcate, dacă în tablouri și perne ne putem permite să ne relaxăm și să nu-i acordăm prea multă atenție, atunci în cazul unei pături va trebui să fim cât mai adunați și îngrijiți in ceea ce privește partea verso.
Deoarece lpartea aceasta a unei astfel de lucrări va fi văzută destul de des, merită luată în considerare tehnica crucii pe două fețe, despre care noi am mai scris si vom mai scrie pe paginile noastre. Poate în acest caz, merită să încercați să faceți cusături de probă, veți vedea că cu cât sunt mai multe fire în pliu, cu atât cusătura auxiliară este mai invizibilă. Desigur, trecerea dintre rânduri și fixarea vârfului va da de gol în  continuare partea verso, dar cu străduință va arata mult mai frumos.

Este mai bine să fixați începutul firului cu metoda buclei, nu faceți întinderi pe spate, terminați firul și fixați-l sub ochiurile de aceeași culoare. Cred că nu este necesar să reamintim despre respectarea strictă a rândurilor orizontale sau verticale pe partea verso.
Dacă nu este o pânză specială preluată în lucrare, ci o bucată dintr-o țesătură adecvată, atunci poate fi convenabil să fixați marginile cu bandă adezivă și apoi să tăiați marginile colorate cu adeziv. Produsele pentru bebeluși trebuie să fie deosebit de sigure, deci luați în considerare dacă trebuie să bordurați marginile cu franjuri.
O pătură poate necesita un număr mare de fire de aceeași culoare, prin urmare, chiar dacă intenționați să utilizați o ață de mouline de la companii de încredere, este mai bine să achiziționați un număr suficient de jurubițe deodată pentru a evita divergențele neașteptate în nuanțe.

O pătură sau o cuvertură brodată poate servi nu numai ca un cadou minunat, ci și ca o moștenire de familie transmisă din generație în generație. Adăugați inițialele și anul finalizării, astfel încât posteritatea să știe cui să mulțumească pentru grijă.

V-a plăcut articolul? Impartășiți cu prietenii vosștri!