Punctul rămurică este unul dintre cele mai vechi si mai comune puncte de cusături din broderia decorativă. Cusătura și-a primit numele datorită faptului că poate fi folosită pentru a broda tulpini de plante destul de realiste. Punctul rămurică este considerată foarte simplă, așa că începătorii sunt sfătuiți să înceapă să învețe să brodeze cu această cusătură.

În plus față de tulpini si ramuri, această cusătură este foarte des folosită pentru broderia modelelor de contur. O linie de contur realizată cu o cusătură asemănătoare punctului de rămurică poate avea diferite forme: curbă, dreaptă, cerc. Este alcătuită din cusături înclinate așezate strâns una langă alta. Pentru ca broderia să fie îngrijită, ochiurile trebuie să fie drepte și de aceeași dimensiune.

Tehnica cusăturii în punctul de rămurică


Cusătura în punctul de rămurică are și un alt nume – „pas înapoi”. El a primit acest nume tocmai datorită tehnicii de execuție a acestuia.

Cel mai ușor să începi să înveți să brodezi în punctul de rămurică este pe panza de in.

Aplicați modelul cu broderiea pe material. Întindeți materialul pe un gherghef sau cerc de cusut.

Marcați trei puncte pe linia modelului: A, B și C. A și B sunt puncte extreme, punctul C este în mijloc.

1. Scoateți acul și firul din partea verso spre față în punctul A. Făcând un pas înapoi, înfige acul în material în punctul B și scoate-l în punctul C, ca și cum ar fi revenit. De aici și numele „pas înapoi”.

2. Facem următorul ochi înfigând acul în punctul D și trăgându-l in partea din față în punctul B. În punctul D, țineți materialul cu mâna, astfel încât să nu se strângă.

3 Continuați să coaseți de-a lungul liniei modelului, lăsând firul de lucru întotdeauna pe aceeași parte a liniei de cusătură.

Sfaturi utile:

Când coaseți un element oarecare, ochiurile trebuie să aibă aceeași dimensiune.

Când coaseți îndoituri ascuțite, utilizați cusături mai scurte.

Cu cât firul folositi este mai gros, cu atât ochiurile pot fi mai lungi.

Asigurați-vă că firul este întins uniform și nu îl răsuciți.

Nu ar trebui să încercați imediat modelele complexe de broderie. Încercați să vă îmbunătățiți mai întâi tehnica cusăturii in punctul rămurică cu desene simple.

După ce stăpâniți tehnica realizării unei cusături în punctul de rămurică, cu el se poate decora orice articol textil de uz casnic: față de masă, șervețele, cearșafuri, prosoape, batiste, fețe de pernă.

Modele pentru broderie cu cusături in punctul rămurică, carti pentru studiat, kituri pentru cusut… și multe altele găsiți pe pagina noastra Kit.Goblen.