Necatand la faptul, ca am mai scris articole pe aceasta tema, mai multa informatie niciodata nu strica. Din acest motiv am hotarat sa postam aici o serie de articole, unul dupa altul, practic un curs de instruire „brodatul in cruce” (cross stitch) pentru toti care au nevoie de mai multa informatie. Aici veti invata arta picturii cu acul, cum sa brodati in cruce, veti trece cursul cel mai cuprinzator de formare. Pas cu pas, vom descrie modul de a executa cusaturi, despre accesorii, despre normele de inramare a broderiilor,  fotografiere si multe altele.

Pasul 1. Alegerea lucrarii (kitului)

Primul lucru necesar este de a decide ce tema de poveste vreti pentru broderia voastra, ce interval de timp atribuiti pentru lucrare, la fel, o evaluare cat mai realista a experientei voastre, rabdarii si a capacitatilor financiare.

Sa presupunem, ca sunteti un incepator sau cautati o broderie pentru copilul vostru. In acest caz, ar trebui sa alegeti un kit cu o schema simpla si mai putine culori. Daca aveti deja un depozit de ate mouline si panza pentru broderie, atunci puteti alege o schema cu culori „ne critice”.  Daca priviti imaginea cu baiatul – veti vedea 4 copii amuzanti si totul este atat de simplu incat culorile pot fi alese arbitrar din cele existente deja si imaginea nu va avea de suferit. Cu astfel de imagine simpla voi si copilul vostru veti avea o distractie de la experiment, dar si veti capata impreuna o experienta necesara.  Lectia numarul doi – Consumabile si accesorii o puteti citi AICI. Usoare si dragute sunt si alte cateva kituri de la Luca’s, pe care vi le recomandam.

Toate modelele de kituri ale firmelor: Luca’s si BroderieART le puteti vedea AICI.  Printr-un simplu mesaj privat le puteti comanda.

In cazul in care o astfel de broderie nu va este pe plac si sunteti determinati de a broda ceva destul de minunat, cumparati un kit cu schema mai complexa.  A broda aceasta imagine va fi mult mai interesant, dar si costurile financiare vor fi mult mai mari, dar totusi la un pret foarte rezonabil decat la alte firme existente pe piata internationala. Lucrul la aceste picturi dureaza o lunga perioada de timp, trebuie luat in considerare,  daca aveti suficienta rabdare sa stati cateva luni asupra unei singure lucrari. Kiturile producatorilor au o instructiune cu tehnicile de broderie descrise in mai multe limbi, verificati daca este si in limba pe care o cunoasteti, ca sa fiti siguri ca stiti ce aveti de facut. In plus, veti putea gasi in articolele noastre o descriere detaliata a tuturor trucurilor. Aici ne permitem sa va sugeram cateva firme, producatoare de kituri, care lucreaza cu materiale de calitate superioara, panza germana – Zweigart, ata mouline – Anchor, schemele absolut superbe, de la cele mai simple la cele mai deosebite, efectuate dupa picturi clasice:   Luca’s (ARTGOBLEN) si BroderieART din Republica Moldova, Chisinau.

De multe ori producatorii vin cu astfel de picturi, care au nevoie de material special vopsit. Acesta nu este vandut separat (sau se gaseste foarte rar in vanzare), kitul este completat cu firele sale, diagrama, ac. La inceput poate parea ca kitul este prea scump, dar acest lucru nu este adevarat: kit-ul include materiale exact cat este necesar pentru munca (plus pentru o marja mica de eroare), astfel incat sa nu trebuiasca sa cheltuiti bani in plus, ca si in cazul cand ati cumpara totul separat (un pachet de margele, chiar daca ai nevoie de doar o duzina din ele, o jurubita de ata (care contine 8 metri) cand voi aveti nevoie doar de 2 metri), in plus, kiturile pot include accesorii de brodat speciale care nu sunt vandute la merceria de dupa colt – margele Mill Hill, panglica si fire metalice de la Kreinik, panza de culoare rara, etc.

De obicei, autorul imaginii si producatorul schemei de pe aceasta imagine sunt persoane total diferite, ca sa faci o schema necesita un talent deosebit. In circuitul repetat aceasta schema este mereu corectata si actualizata, precum si cusuta de mai multe ori pentru a selecta combinatia cea mai avantajoasa de culori si nuante. De aceea, kiturile Luca’s si BroderieART si-au castigat o bine-meritata reputatie printre iubitorii de brodat in cruce (cross stitch) din intreaga lume.
Achizitionarea unui kit de broderie de la Luca’s si BroderieART si placerea de a lucra la ele este o adevarata sarbatoare pentru orice mesterita. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca nu exista si alte firme destul de demne pentru achizitia voastra, trebuie doar sa luati in considerare numai cateva detalii atunci cand alegeti kitul si firma.

Cititi  AICI de asemenea articolul: Seturi de broderie. Cum alegem, ca sa nu fim dezamagiti?

Presupunem ca ne-am lamurit in privinta schemei sau kitului. Trecem la al doilea pas:  Furnituri si accesorii in articolul urmator.