Daca nu sunteti multumiti de unele culori din broderie, atunci cu ajutorul acestui articol, veti putea mai usor si precis gasi culorile analogice. Vrem sa va atragem atentia ca pentru inlocuirea culorilor pentru tonurile de piele va fi un articol separat.

Inlocuirea culorilor in broderie

Aceasta este o problema comuna. In sfarsit ati gasit modelul de broderie sau goblen (cross stitch – petit point) cu imaginea mult dorita, dar culorile nu se potrivesc perceptiei dumneavoastra. Panza nu are culoarea potrivita, sau firele, sau ambele.

Decizia incepe cu trecerea de la culorile existente (relativ închise sau deschise), la noile nuante.

deschis intunecat

 

*Nuantele deschise, intunecate si toate cele intermediare situate intre ele pot varia de la un ton la altul. Unele scheme de culori au mai multe gradatii de saturatie, altele – doar cateva. Invatati de a vedea si de a evalua saturatia culorilor, pentru a evita tranzitiile bruste si plictisitoarele refaceri. 

Creati o cronologie aproximativa de proba in doua randuri de cusaturi din 3-4 semne (originalele sunt realizate pe baza unei benzi lungi, intre randuri lasati un gol de aproximativ un centimetru pentru a facilita compararea).

Culorile DMC, intr-o coloana.

 

 

*Culoarea de baza sau cea de mijloc, intre deschis si intunecat

principalul sau mediu intre deschis inchis.. 352 … 351   … 349  Coral (Coral)
3833  .. 3832  .. 3831   Zmeura(Raspberry)
3689  .. 3687  .. 3685  Roz si mov (Mauve)
3727  .. 316     .. 3726  Antique roz-violet (Antique Mauve)
.. 794  .. 3807 .. 792  Albastru (Cornflower Blue)
3725  .. 3755  … 322  Albastru pal (Baby Blue)
3817  .. 3816   .. 3815  Verde marin (Celadon)

Aceasta simpla scara din mai multe fire mouline de diferite nuante DMC arata, ca denumirea nuantelor de culori, mai degraba apartin unor degradeuri in interiorul grupului de culori, decat la valorile absolute ale paletei de nuante (acest lucru este valabil atat pentru paleta de culori DMC, dar si Anchor).

Astfel, schimband culorile la broderie, ar trebui sa utilizati denumirea tonului de culoare doar ca indiciu, dar nu ca o regula stricta.

 

In denumirile panzelor in general nu exista denumiri de nuante. Prin urmare, invatand a distinge nuantele, veti invata sa faceti propriile modificari.

Tonul (deschis si inchis „denumire”), se va schimba in valoare absoluta de la o gama de culori la alta.

cea mai mare diferenta intre deschis inchisIn imaginea de mai sus analizam variatia de nuante.  In prima coloana culorile de baza, in a doua – cea mai mare diferenta intre nuanta deschisa si inchisa a culorii, in a treia – nuanta cea mai inchisa a culorii „deschise”, in a patra – cea mai inchisa nuanta a culorii „inchise”.

mijire1. Mijiti ochii pentru a vedea nuanta in afara culorii de baza sau nuanta calda / rece a oricarei culori. 2. Tineti ochii larg deschisi pentru a vedea tonul de baza si caldura / racoarea lui. ochi deschis

 

 

Pentru a selecta o alta culoare (panza sau fire mouline), in primul rand luati o decizie: ce culoare relativ inchisa sau deschisa specificata in proba originala pentru material sau fir aveti de gand sa schimbati. Selectati o culoare noua dupa nuanta, dar pastrati tonul la fel ca in culoarea originala (denumirea tonurilor sunt date ca o schita, nu complet). Gamele de culori au fost create in variatii de tonuri calde sau reci, astfel incat schimbarea culorilor nu este de obicei dificila. Cu toate acestea, pentru a face in cele din urma o alegere buna, puneti firul pe material, mai ales daca va decideti sa schimbati si culoarea firului dar si a materialului.

lidentice

In imaginea de mai sus veti vedea nuantele echivalente.