Cum sa alegem, ca sa nu fim dezamagiti?

Acum cativa ani, seturile de brodat erau o raritate, achizitionarea lor era o problema, orice kit cu o imagine decenta il cumparai instantaneu, numai bani sa fi avut. Acum, cand situatia se imbunatateste, ne putem permite sa fim selectivi, vrem pe toate sa le vedem, sa le atingem, strambam din nas, ca pana la urma sa alegem cel mai bun set. In fiecare tara acum pe scara larga sunt reprezentati diversi producatori si brandurile lor, atat interne, cat  si companiile straine asociate. In Russia activeaza firmele («Сотвори Сама» si «Веселая Пчелка» dela firma «Riolis», Panna de la «Gamma», «Сделано с любовью» de la «Русский Фаворит», «Кларт», «Орлис», «Золотое Руно»), dar si cele straine (inclusiv cea ucraineana «Чарiвна Мить»).  In Romania la fel sunt multi producatori de seturi de brodat: Goblenset – Pitesti, Rogoblen – Focsani, Goblenart – Radauti, Goblenkit – Bucuresti,  Krif si Hudemas – Timisoara.

In Republica Moldova activeaza doua companii producatoare de kituri: Luca’s (ARTGOBLEN) si BroderieART.  Incet, dar sigur si-au facut loc pe piata interna si externa oferindu-i clientului in primul rand calitate: calitatea materialelor si accesoriilor. Mai apoi calitatea diagramelor (schemelor), dar si imagini deosebite dupa picturi celebre, sa nu mai vorbim de raportul pret-calitate!  Pe scurt, noi v-am oferit informatii despre companiile producatoare de kituri din tarile apropiate, dar aici vom ncerca sa rezumam experienta noastra personala, de multe ori criteriile subliminale care afecteaza decizia finala de a cumpara un anumit kit. Pentru a vedea si comanda toata gama de produse de calitate de la companiile descrise mai sus vedeti albumele AICI.

La ce ar trebui de acordat atentie:
ambalajul produsului;
nivelul prelucrarii, complexitatea de executie;
schema;
calitatea panzei, firelor si a altor componente;
claritatea in instructiuni.

Speram ca nu suntem noi singurii asa speciali, cand uneori putem opta pentru o imagine doar din cauza unei combinatii impresionante de nuante care curg din una in alta sau, dimpotriva, intra in contrast una cu alta. Din pacate, calitatea imprimarii este de multe ori insuficienta, iar la sfarsitul broderiei puteti capata un design cu o gama de culori cu totul neasteptata. Daca selectati o imagine de la un magazin on-line, tineti minte, de asemenea, faptul ca toate monitoarele, in functie de setari pot prezenta aceleasi culori diferit.

Ambalarea kitului trebuie sa fie … normala, in pachet si fara gauri. Mai mult – am opta pentru o foto a broderiei in pachet. Nu o imagine facuta in programul special de broderie, ci anume o imagine buna a modelului finit si va vom explica mai jos de ce.

O broderita experimentata dupa imaginea de coperta poate determina cat de complexa poate fi in executie aceasta lucrare, dar unii producatori introduc pentru comoditatea incepatorilor ceva de genul cotarea hotelurilor cu stele:  „o stea” – broderie este simpla in executie, „5 stele” – nivel de profesionisti. Totusi vrem sa va atragem atentia la o astfel de capcana a firmei „Dimensions” care elaboreaza modele similare cu diferite stiluri de broderie. De exemplu, ati ales un buchet de flori, visati la el de multa vreme, si intr-o zi, mergand la magazin, la-ti vazut si cumparat imediat. Eeste posibil sa vedeti doar acasa ca pe kit este scris  ca broderia se coase nu cu punct cruce (cross-stitch) cum ati crezut , ci in punct plin plat (crewel-work).  Sau ati vazut o superba broderie in cruce la o prietena cu desenul unei seri de iarna si oameni, cumparati una la fel, si apoi descoperiti, ca in cazul vostru o parte din fundalul modelului este pictat pe panza. Verificati cu atentie detaliile kiturior Dimensions inainte de a procura!

Schemele broderiilor pot fi colorate, alb-negru, cu simboluri, cu simboluri colorate. Schemele colorate sunt bune atata timp cat au putine culori si culorile sunt in bun contrast. In caz contrar, totul este dificil, este greu de a face distinctia intre nuante, iat la lumina electrica acestea pot incepe sa fuzioneze. Pentru broderii complexe schema simbolica este de preferat, cu toate acestea, unii producatori reusesc sa utilizeze aproape aceleasi simboluri, ceea ce duce la erori atunci cand cosi. Se intampla astfel ca proiectantii incep sa-si puna in practica fanteziile si picteaza simboluri-elemente care nu se pot face, in special liniile taiate, de contur. In acest caz, este mai bine sa va ghidati de imaginea de control, pentru a vedea cum un mester profesionist (autorul) a facut fata acestei sarcini.  Acum ati inteles de ce insistam ca pe ambalaj sa fie pusa fotografia broderiei terminate?

Kiturile de la „Anchor” contin adesea doua scheme: una pur si simplu simbolica, in timp ce cealalta se concentreaza pe domeniile de coasere „in urma acului”.  Astfel, producatorul a reusit sa evite incurcatura la schema si a simplificat destul munca broderitelor.

De obicei, un set de broderie contine tot de ce aveti nevoie pentru cusut in afara de foarfece si cerc (ghergheful). In 99% din seturi, de asemenea, se include si un ac, dar, de regula, acestea sunt incomode si broderitele (craftswomen) folosesc acele lor preferate, cu care au lucrat la zeci de broderii.

In cele mai multe kituri veti gasi  fire de cusut de inalta calitate, de multe ori logo-ul de brand este plasat imediat pe coperta, lucru care inspira imediat  incredere consumatorilor. De exemplu, compania rusa „Clarte” completeaza o parte din colectia sa de kituri cu ata franceza de calitate DMC, partial unele kituri ucrainene sub numele de brand „Charivna Myt” – cu fire Anchor. Dar acest lucru nu inseamna ca lipsa de logo-ul de pe coperta indica calitatea scazuta. Reputatia unor companii din Vest, cum ar fi, de exemplu Dimensions, si etc, este dupa merit castigata si inclusiv prin firele de calitate, chiar daca acestea nu fac publicitate furnizorilor lor. Curioasa in aceasta privinta este povestea firelor Madeira – nu cele mai renumite in lumea broderiei. De la bun inceput aceste fire nu erau prea cunoscute dar treptat broderitele au apreciat calitatea lor de consum excelenta, iar acest „Dark Horse” – ata Madeira – a gasit admiratori.

Aici merita sa aducem la cunostinta voastra si faptul, ca cele doua companii romanesti producatoare de kituri din Republica Moldova: Luca’s (ARTGOBLEN) si BroderieART atat de mult indragite de voi folosesc numai consumabile de calitate: panza de la vestita companie germana ZWEIGART, fire mouline ANCHOR.

Multi producatori pun in seturile lor separatoare speciale – un carton de hartie cu gauri in ele umplute cu ata mouline cu inscrierea simbolurilor langa fiecare culoare, lucru care accelereaza foarte mult procesul de broderie. Deseori la deschiderea unui set poate fi vazut ca toate culorile  sunt amestecate, si chiar innodate. Nimic serios, astfel de noduri nu sunt foarte greu de demontat si distribuite pe nuante, pentru ca in acest caz, producatorul scrie totul in detaliu in instructiune. Desi, desigur, forma originala a acestor bobine este descurajatoare, mai ales pentru produsele Dimensions.

Cu calitatea panzei, totul este la fel de bine: companiile occidentale cunoscute  utilizeaza serviciile numai a producatorilor de incredere, cu ajutorul carora completeaza kiturile cu panza de inalta calitate, in mod special – Aida, Linda, Belfast si asa mai departe.  Luca’s si BroderieArt dupa cum am mai mentionat  folosesc si ele panza de la una dintre cele mai bune din lume fabrici de panza – fabrica germana Zweigart.

Instructiunea clara – un alt criteriu de evaluare. Daca cumparati un set de import in magazinele on-line din Vest, atunci, desigur, nu veti gasi in instructiune limba romana. In principiu brodatul in crucea este destul de simpu si fara multe instructiuni, mai cu seama pentru cei mai experimentati. Dar in cazul in care sunt incluse unele detalii mai complicate, instructiunile distincte si detaliate nu vor fi de prisos.

Si cel din urma sfat, probabil cel mai versatil. Nu va grabiti sa cumparati produsele companiei, de care tocmai ati aflat de la vanzator. Mai bine cereti parerile prietenilor de hobby, bine ca, noi, utilizatorii de Internet, astfel avem oportunitati in abundenta. In ceea ce priveste coaserea unor prelucrari individuale, facute la comanda sau personal, coaserea broderiilor de mari dimensiuni si complezitate sau a broderiilor dupa picturi celebre: despre toate acesste intrebari puteti citi – Schema individuala pentru broderieBrodatul picturilor complexe de mari dimensiuniPicturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (I)La ultima tema sunt publicate 5 articole, speram sa aveti rabdarea sa le cititi pe toate, veti avea o cu totul alta viziune asupra broderiei. Sanatate si spor la cusut!