Unul dintre cele mai proaste vise ale oricarei broderite este sa-si dea seama la sfarsitul lucrarii ca dimensiunea panzei a fost calculata incorect. Este cu adevarat neplacut atunci cand s-a cheltuit mult timp si efort pentru o broderie, va imaginati deja cat de frumos va arata lucrarea in interiorul casei si apoi se dovedeste ca calculul pentru panza a fost gresit si ea nu este suficienta pentru broderie. Cel mai important sfat in acest caz este banal – nu va panicati! In plus, problema poate fi rezolvata, cel putin in doua moduri.

Deci, ce-i de facut cand panza pentru broderie e prea mica?

Incercam reconstruirea panzei. Aceasta este prima metoda care are mai multe optiuni.

1. Calculam de cata panza mai e nevoie pentru a finaliza lucrarea. Cand calculati, tineti minte de rezerva de la margini necesara pentru cusut (!). In caz contrar, se va dovedi ca, chiar si dupa reconstruirea panzei, ea tot nu va fi suficienta pentru broderie. Dupa toate calculele, incepem, de fapt, sa reparam panza. La lucrarea cu panza insuficienta coaseti o bucata de panza curata, astfel incat suprapunerea marginilor sa fie de 1,5 – 2 cm. Dupa aceea, coaseti panza suplimentara si cea cu broderia principala, combinand cu grija celulele. Panza aida este foarte convenabila in acest sens, deoarece celulele de pe ea sunt clar vizibile. Cu un fir subtire care se potriveste la culoare cu panza, coasem panza atat pe fata, cat si pe verso. Partea verso trebuie sa fie tivita astfel incat sa nu interfereze cu broderia.
Retineti ca punctele de broderie ar trebui sa treaca prin tesatura, prin ambele straturi. Acest lucru va oferi o prindere suplimentara pe marginile panzei si va masca cusatura. Cel mai probabil, se va forma o usoara ingrosare la lucrare, cu toate acestea, o munca atenta o va face complet invizibila.

2. Brodam pe panza principala intregul model care se potriveste acolo, masuram o bucata de panza suplimentara de dimensiunea necesara si continuam sa brodam pe ea. La sfarsitul lucrarii, combinam manual cu grija cele doua parti ale broderiei intr-una singura. Aceasta optiune evita ingrosarea inevitabila din primul caz, dar este mai putin fiabila – exista pericolul de a deteriora punctele cusute la asamblare. Dar daca faceti totul cu atentie si calcati bine lucrarea dupa spalare, atunci imbinarea este practic invizibila.

3. Bucatile de panza, principala si suplimentara, pot fi cusute in zig-zag cu masina de cusut si mai pot fi lipite folosind lipici pentru tesaturi (urmand cu atentie instructiunile) sau folosind banda adeziva non-tesuta – incleiata cu fierul fierbinte. Puteti lipi tesatura cu o suprapunere sau, combinand cu atentie marginile si celulele, puteti pune o fasie de banda adeziva non-tesuta sub ele si s-o lipiti cu un fier de calcat. Fiabilitatea acestei metode este redusa, de fapt, ambele bucati de panza sunt unite printr-o cusatura facuta din ata si banda adeziva.

Toate optiunile de mai sus sunt potrivite numai daca fondul imaginii este complet cusut. Prin urmare, chiar daca designul nu implica o acoperire completa a fondului, il coaseti cel putin cu o jumatate de cruce. Broderia doar va beneficia de la aceasta chiar si in perceptie, iar cusatura nu va fi vizibila.

Editarea schemei (diagramei).

Aceasta este a doua modalitate prin care se poate rezolva problema panzei prea scurte. Ganditi-va, examinati si evaluati schema – poate ca o parte a imaginii poate fi eliminata? Poate, daca eliminati o parte din imagine din partea de sus (cerul se poate termina mai devreme) sau dedesubt (poate fi mai putina iarba, raul este mai ingust, trunchiul copacului este putin mai scurt) sau eliminati cateva detalii mici, atunci broderia se va potrivi pe panza calculata incorect?

Exista si o a treia cale – uitati de tot aceasta broderie.

Calculul gresit al panzei ofera broderitelor o multime de probleme inutile. Pentru a le evita, memorati zicala „De sapte ori masoara si odata taie!” Iar daca acordati putin mai mult timp pentru calcule si pregatirea pentru munca, veti fi protejati de surprize neplacute. Ei bine, daca totusi s-a intamplat asta, nu uitati: intr-un fel sau altul o solutie pentru problema poate fi intotdeauna gasita.