Unii termeni din arta lucrului manual par destul de misteriosi, mai cu seama pentru incepatori. Exista multi termeni absolut necunoscuti, din acest motiv am hotarat sa venim in ajutor si sa facem o lista cu astfel de termeni, dar si cu explicatia lor.

Despre o parte din termenii cei mai des intalniti in limbajul broderitelor –  Termenii din broderie: A.

Alte litere – alte explicatii:

Broderia – un fel de arta decorativa, in care modelul sau imaginea sunt brodate pe tesaturi, piele si alte materiale cu fire de in, bumbac, lana, matase, fire metalice, precum si par, margele, perle si paiete. Broderia se face manual sau cu ajutorul unei masini de brodat (in prezent).

Broderie ajurata (Richelieu) – tipul de broderie, in care linia principala a desenului se coase cu cusatura batuta, dupa care tesatura in jurul desenului este taiata. Broderia isi are originea in Italia inperioada Renasterii, sec.XIV-lea. Produsele realizate prin broderia dantelata in care elementele individuale ale desenelor erau legate intre ele prin o cusatura model (Breeden) erau privilegiul nobililor. Cardinalul Richelieu era pasionat de acest tip de
broderie, din acest motiv broderia a si primit numele sau.

Biskornu (Din franceza Biscornu – Curb) – o broderie volumetrica in miniaturala brodata cu fire sau margele din doua sau mai multe patrate rotite una in raport cu cealalta la 90 de grade si reticulate pe perimetrul si centru. De obicei sunt folosite ca accesoriu, pandantiv sau pernuta pentru ace.

Broderia cu panglici (ribbons) – tipul de broderie, in care in loc de fire de cusut sunt folosite benzi sau panglici subtiri din matase artificial sau naturala. Cusaturile speciale si mai cu seama textura materialelor permite crearea unor figuri tridimensionale. Cel mai des in broderia cu panglici sunt efectuate motive florale.

Batatura – firul perpendicular marginii. In cazul in care este scos din tesatura, acesta va fi ondulat.

Burlap – pinza groasa de sac cu structura tesutului rara. Este folosita mai rar decat alte tipuri de tesaturi.

Canvas – este baza pentru broderie, uneori, este folosit ca material de amortizare in haine. Aceasta nu este tesatura
pentru broderie (Aida sau orice alt tip), asa cum se crede, dar anume baza. Acesta poate fi indepartata la sfarsitul
broderiei (Waste Canvas), poate fi in doua fire (Double Thread Canvas) de exemplu – Penelope Canvas Zweigart sau Tapestry Canvas Zweigart, dar si intr-un singur fir (Mono Canvas), de exemplu – Mono Deluxe Zweigart.
Comparandu-le cu orice panza pentru broderie, veti vedea diferenta fundamentala intre canvas si panza.

Cruci numarate – o metoda in care se numara crucile (si se coase in cruce). Se foloseste cand exista o schema a desenului, dupa care se numara crucile de o culoare apoi se transpun pe panza si se cos exact ca in ordinea schemei. Apoi se numara crucile de alta culoare.

Cusaturi incomplete – denumirea comuna pentru cusaturile 1/4, 1/2, 3/4, care sunt folosite pentru a oferi un aspect mai natural imaginii brodate. 1/2 cusatura este de obicei insemnat cu un semn aparte in schema, iar cusaturile de 1/4 si 3/4 – o pictograma mica in comparatie cu semnul unei cusaturi complete.