„Nu pot vorbi despre pret”- asta nu-i despre mine.

Insa multi dintre cei care ne viziteaza site-ul recunosc ca le este greu sa dicute despre pretul lucrarii sale. La o plimbare a vazut prietena o bluza noua tricotata de mine. Imediat: Fa-mi si mie una! Ori nu este prietena, dar si persoana respectiva s-a rusinat sa i-a vorba despre pretul lucrarii.
Aici se cere intrebarea: De ce? Ati crezut ca munca voastra va fi pretuita cum merita? Dar, fiecare are parerea sa despre preturi, valori si marimea platii pentru o munca.
In vest este foarte raspandita ideea ca lucrul manual valoreaza mult! La noi e altfel. Alta mentalitate si gandire. Luati acest lucru drept fapt si o atitudine ca atare. Intr-o zi vecina a facut o remarca despre tinutele mele, in fiecare zi altele. Era ok sa zambesc si sa tac, eu insa m-am scuzat: – eu imi cos personal ce vreau. Coase-mi si mie o rochie! – a fost raspunsul imediat.De ce sa cos? Nu-i treaba mea!

De ce incepeti lucru fara a discuta concret toate detaliile? Sau este obligatia voastra de a discuta, dar partea cu plata – nimic?! De ce?

Va spun aici doua adevaruri.

Daca va pretuiti munca trebuie sa primiti si dividente – plata in bani si satisfactia morala.
Daca stiti sa tricotati, nu-i obligatoriu sa faceti asta pentru altii.
Deci pentru un lucru facut manual puteti primi bani, sau admiratie si multumiri – e dreptul vostru.
A raspunde negativ la o cerere pentru a efectua o lucrare – este la fel dreptul vostru.

Acasa spalati vesela, faceti curat, insa orice prietena nu va zice: – vino si la mine si fa astfel de lucruri! De ce in privinta lucrului de mana s-a creat aceasta atitudine? Deoarece, fac acest lucru doar cei carora le place. Si odata ce faci acest lucru cu placere, fa-ti placerea si il fa pentru mine! De dragul adevarului aici ar trebui mentionat ca in aceasta situatie nu se afla doar mesteritele handmade. Suntem siguri ca la fel o patesc si doctori, lingvistii, soferii care mereu aud: du-ne si pe noi incolo, dincolo…!

Catre un stamatolog nu cred ca s-ar adresa astfel. Poate din cauza pretului pentru servicii? Stiu ca tratamentul dintilor costa. A face insa orice lucru manual de ce trebuie sa fie ieftin? Poate nu vad in voi un adevarat profesionist? Pe specialist il platesc,la amatori le multumesc si le ofeta o ciocolata!
Doriti sa schimbati situatia – dati de inteles ca lucrati profesional! Incetati de a va rusina sa vorbiti despre adevarata valoare a muncii voastre!
Purtati o discutie deschisa despre timpul si efortul depus. Intrebati daca stie cat costa asa ceva in magazin si de ce doreste anume sa-l faceti voi. Este un raspuns important! O persoana care vrea sa fie in pas cu moda stie si preturile. Daca la client dorinta de a economisi este pe primul plan o sa spuna despre asta. Aici e potriviti sa intrebati: Dar la ce pret te-ai gandit, daca cel din magazin e „scump”?
Daca va spune ca doreste acest lucru pentru ca sa fie unic, ca la nimeni, atunci intrebati daca este de acord sa plateasca pentru exclusivitate!

Inca o situatie. De ce este incomod de discutat despre detalii?

Partile discuta: una prezinta lucrarea, materiale, culorile, dmensiunea, pretul si termenul de executare, cealalta parte – plata in concordanta cu cheltuielile si munca depusa. Daca ati ajuns la o intelegere, atunci puteti purta discutia
mai departe: cine cumpara materialele, care e suma platita in avans. Pentru a fi luat in serios, purtati-va ca atare – profesionist, altfel riscati si plata pentru munca depusa sa ramana la nivel de amator!

Oferta pentru produs nu se discuta cu clientii sau trebuie sa fie minima. Pretul nu se discuta. Voi il spuneti si cealalta parte anunta daca e de acord sau nu. Voi puteti la dispozitia clientului un produs finalizat, nu este nevoie de initiat clientul in cheltuielile vostre pentru produs – asta-i afacerea voastra! Voi stiti care sunt cheltuielile, efortul, sanatatea si timpul depus. Clientului ii e totuna in ce conditii si cum lucrati, el isi doreste doar produsul gata facut si cat mai ieftin. Voi ii oferiti un produs cu pretul caruia a fost de acord, pe el nu-l intereseaza ca va dor ochii, mainile
spinarea si nu este nevoie sa-l informati despre asta.
Sper ca v-am convins. De acum incolo la orice inceput de comanda ve-ti spune clientului: – Eu o sa fac un calcul precis si va sun!