Creativitatea nu cunoaste limite si bariere, despre asta sunt multe exemple si dovezi. De asemenea vindeca sufletul si, uneori, corpul. Astazi vrem sa va impartasim povestea unei fete cu numele frumos de Iris, care ne-a atins in adancul sufletului.

Vindecarea prin creativitate sau uimitoarea poveste a unei tinere artiste – Iris Grace Halmshaw

Iris Grace Halmshaw s-a nascut in 2009 in Marea Britanie. Cand copila a implinit doi ani, medicii au diagnosticat-o – o forma severa de autism: copila nu dormea, avea in mod constant o stare de anxietate, refuza sa comunice cu altii si sa intre in contact vizual cu alte persoane. Exista o mare probabilitate ca fata sa nu vorbeasca si sa nu se poata adapta la viata sociala. Insa parintii nu si-au piardut speranta: mama, fotograf – Arabella Carter-Johnson, impreuna cu alti specialisti a dezvoltat un program pentru scolarizarea lui Iris acasa, si a dus copilul la un logoped. Anume in timpul uneia dintre sesiuni cu medicul fetei i s-a propus sa inceapa sa picteze – pentru a dezvolta functiile motorice, a dezvolta imaginatia si de a reduce nivelul general de anxietate. Dupa cum s-a dovedit, ideea a venit „cu un bang”.

Spre surprinderea tuturor, fetita de trei ani (la momentul acela) a ridicat din prima cu incredere creionul, pensula si vopseaua si a inceput sa creeze. „Noi am sperat ca pictura ar ajuta-o pe Iris sa se exprime, s-o faca sa comunice”, recunoaste Arabella. – Dar pe parcursul acestui proces, sotul meu si cu mine am realizat ca copilul nostru este cu adevarat talentat. Are un sentiment rar de culoare, compozitie si interactiune. Am gssit in cele din urma o cheie pretioasa catre lumea ei interioara”.

Copila are darul de a se concentra in totalitate asupra muncii sale, ea poate lucra asupra desenelor sale mai multe ore la rand. La cearea imaginilor Iris utilizeaza o varietate de instrumente: in plus fata de periile standard in aplicare sunt puse si buretii, timbre, role si chiar o furculita de plastic. Ca rezultat, se obtin picturi abstracte cu o combinatie armonioasa de culori si modele bizare. Ca niste ferestre mici in lumea magica a sufletului unui copil, pe care nici o dificultate nu o poate umbri.

Dupa cum deja poate ati observat, Iris il are pe asistentul sau pufos – pisica Thula. Multor copii cu autism le este recomandata comunicarea cu animalele. Caii nu i-au placut fetei, iar hiperactivitatea catelusului i-a provocat numai noi atacuri. Familia a fost sfatuita sa acorde atentie pisicilor din rasa Maine Coon, deoarece sunt prietenoase, inteligente si empatice – exact ceea de ce Iris avea nevoie. Si, din fericire pentru parinti, totul a fost bine. Acum Thula i-a parte in mod activ la toate jocurile si lectiile fetei: imprastie jucarii, merge pe bicicleta, stand intr-un cos, doarme alaturi si, desigur, urmareste procesul de creatie. Acest mic prieten o ajuta pe copila sa se imbaieze, doar fiind aproape si permitand sa i se umezeze blana, pentru ca tanara artista sa nu fie speriata.

Este demn de remarcat faptul ca primele cuvinte pe care Iris le-a spus au fost „Pisica, sezi!” – cand ea s-a urcat cu labuta pe desen. Asa copila a inceput sa invete sa comunice pe deplin si acum poate privi linistita direct in ochii prietenei sale din familia felinelor.

Parintii fac totul pentru a o ajuta pe Iris si o sustin in dorinta ei de a picta. Mama ei, Arabella, iubeste s-o fotografieze pe fata si a lansat deja o carte cu cadre din viata de zi cu zi si exemplele de picturi. Fiind foarte tinara, copila a devenit faimoasa in intreaga lume: criticii au numit-o „Monet de cinci ani“ pentru similitudinea culorilor cu capodoperele faimosului pictor impresionist, tablourile sunt achizitionate de colectionari (una dintre lucrsrile ei a fost cumparata de Angelina Jolie si Brad Pitt), iar reproducerile sunt adesea plasate pe carti postale. Banii proveniti din vanzarea de carti si tablouri familia ii transfera catre Societatea Nationala de Autism (The National Autistic Society). Sa admiram aceste desene inspirative in ALBUMUL de aici.

Speram ca istoria si creativitatea acestei fetite unice sa va inspire si emotioneze la la fel de mult ca pe mine.