Majoritatea broderiilor religioase sunt adevarate capodopere de arta manuala, ceea ce confirma si magnifica tesatura de altar cu broderie din Catedrala Anglicana a Fecioarei Maria din Truro (Cornwall).

Cladirea a fost construita in stil neo-gotic pe locul vechii biserici din secolul al XVI-lea in anii 1880-1910 drept resedina a episcopului de Trurok (eparhia a fost infiintata la 15 decembrie 1876). Prima parte a catedralei a fost terminata deja in 1887, dupa care a fost sfintita. Primul turn de 76 m inaltime a fost construit in anul 1905, iar celelalte doua au fost construite pana aproape de sfarsitul constructiei in 1910. In total, catedrala are patru turnuri. De asemenea, Catedrala din Truro este una dintre cele trei catedrale britanice, impreuna cu cea episcopala din Lichfield si Edinburgh, care au cate trei turle.

In catedrala din Truro exista o magnifica tesatura rosia de altar cu broderie „Ingerii si cadelnita” („The Angels and the Censer”).  tesatura de altar este utilizata de mai multe grupuri religioase ca un semn de respect pentru sfintenia altarului si in Biserica Catolica.  tesaturile pot fi, de asemenea, folosite pentru a proteja suprafata altarului sau pentru a decora altarul. Utilizarea tesaturii de altar dateaza de la inceputul secolelor a bisericii romano-catolice.

In Biserica Romano-Catolica, obiceiul de a folosi cele trei tesaturi de altar a inceput in secolul al IX-lea. Motivul este ca, daca sangele pretios este varsat accidental, o tesatura de altar il va absorbi inainte de a cadea pe piatra de altar. Exista patru culori simbolice: rosu, alb, violet si verde, in timp ce negrul este uneori folosit pentru funeralii.

Ar fi fost interesant de a afla mai multe despre tesatura de altar, cand a fost facuta si cine a facut broderia initiala. Dar se stiedoar ca tesatura altarului a fost reparata in ultimii ani de Sheila Landi din The Landi Company. Daca sunteti interesati de o carte despre pastrarea textilelor, va recomandam cartea lui Sheila Landi „The Textile Conservator’s Manual”. Un album cu detaliile broderiei puteti vizualiza AICI !

Catedrala Truro are cateva tesaturi de altar in expozitie permanenta.