Fixarea firului este un pas obligatoriu la inceputul si la sfarsitul oricarei broderii cu fire.

Acest lucru va permite sa plasati ferm firul in lucru si sa evitati destramaarea ulterioara a lucrarii, iar utilizarea metodei corecte va face partea verso a lucrarii foarte frumoasa si aranjata.

Exista mai multe optiuni diferite pentru fixarea firului, va vom impartasi aici 4 metode diferite dintre ele.1.Metoda Buclata. Indoiti firul in jumatate. Scoateti cateva fire de urzeala si treceti acul dedesubt fara a trage firul pana la capat. Introduceti acul in bucla si strangeti-l. Daca aceasta portiune de broderie va fi cusuta in viitor, atunci fixarea poate fi realizata si pe partea din fata.

2.Metoda. Indoiti firul in jumatate. Introduceti acul intr-una dintre celulele viitoarei cruci, fara a o fixa complet. Treceti acul prin bucla si strangeti. Apoi, puteti coase o a doua cusatura si puteti inchide crucea.

3.Metoda. Introduceti acul intr-unul din colturile viitoarei cruci din partea din fata in partea verso si apoi in directia opusa peste mai multe patrate in coltul opus al altei cruci. Coaseti cateva cruci sau jumatati de cruci spre primul punct de inserare, apoi taiati varful cat mai aproape de panza.

4.Metoda. Treceti acul sub cateva ochiuri cusute anterior pe parteaverso si scoateti acul in partea din fata. Fixarea se poate face numai sub fire cu nuante similare. La sfarsitul cusutului puteti fixa firul in acelasi mod.

Toate cele 4 metode de fixarea firului in broderii in fotografii le puteti vedea AICI :

Ce metoda folositi Dvs. atunci cand fixati firul: una dintre cele descrise de noi sau aveti palte siretlicuri?