Sa vorbim astazi despre cate si ce fel de fire pentru broderie exista.

In broderie sunt utilizate o mare varietate de fire. Alegerea firului depinde foarte mult de tesatura (baza) pentru broderie.

Pentru a alege firele potrivite pentru lucrarile viitoare, este recomandabil sa aveti o idee generala despre acestea.

 

Exista urmatoarele tipuri de fire:
1. Naturale – in, bumbac, lana
2. Artificiale
3. Sintetice
4. Mixte

Oricare dintre firle pentru lucrari manuale are cu siguranta propriile sale trasaturi distinctive.

Firele de broderie se disting prin:
1. calitatea
2. structura
3. grosime
4. culoare

Firele de brodat (mouline) – fir de bumbac format din 6 fire. Cu aceste fire se poate coase separat sau pot fi unite cu fire de alte culori pentru a obtine efectul dorit. Sunt folosite in diverse tehnici de brodat, in special pentru cusatura de cruce (crossstitch) goblen si cusaturi satininate sau broderie artistic.

Fire moi pentru brodat din bumbac – fir gros mat. De obicei utilizate pentru broderie pe tesaturi grele, cum ar fi tapiserii de perete. Bune pentru a coase cusaturi de dantela sau cusaturi complicate.

Firele mercerizate – fir de bumbac rasucit, cu o luciu caracteristic ridicat de diferite grosimi sub forma de jurubite si ghemuri. Este folosit intr-o varietate de tehnici de brodat.

Fire metalice de broderie – un fir care arat ca o mica sarma stralucitoare. Potrivite pentru broderii in aur si stil liber, folosite singure sau in combinatie cu fire de bumbac sau lana.

Fire de matase si viscoza. Viscoza mai este numita „matase artificiala”. Aceste fire sunt utilizate in broderie pentru a crea o stralucire puternica si pentru a face broderia finita moale si matasoasa.

Firul de lana subtire este un fir in doua, utilizat pe scara larga in broderia de lana pe tesaturi, atat separat, cat si in combinatie cu alte fire.

Firul persan este un fir de lana moale, rasucit, care este brodat intr-un singur fir. Folosit pentru broderii de tapiserie, cusaturi satinate si alte tehnici.

Lana de tapiserie este un fir greu cu care se brodeaza intr-un singur fir. Potrivit pentru brodarea tapiseriilor folosind scheme cu semne numarate.

Si acestea sunt doar o parte a firelor pentru broderie si alte tipuri de lucrari manuale din multe dintre cele existente. Palete de culori la fire de la diferiti producatori gasiti AICI !