Tehnica de a forma un tablou cu pietre provine din est. Despre acest tip de arta lumea la noi a inceput sa se intereseze de curand. Experienta scurta in dezvoltarea abilitatilor de a lucra untr-un astfel de mod original si de a crea imagini decorative nu a impiedicat mozaicul cu diamante sa castige rapid popularitate in randul doamnelor iubitoare de cusut (needlewomen) si sa devina fascinant pentru multe persoane. Aceasta ocupatie interesanta are mai multe nume, inclusiv definitia de „diamant”. Acest hobby s-a descris ca mozaic cu diamante, pictura, broderie, aplicatie. Asocierea cu puzzle-uri, de asemenea, este des folosita.

Ce este broderia cu diamante (diamond mosaic)?

Ce reprezinta un panou cu mozaic, care rezulta din munca meticuloasa a „broderitelor”? Dorim sa va dam un raspuns  scurt si clar la aceasta intrebare: o imagine care nu va lasa pe nimeni indiferent!  Si nu este nici un pic de exagerare in acesta afirmatie: produsul, ce se naste prin combinarea unor cristale arata ca o opera de arta. Elementele acestor imagini sunt pietre sau strasuri din acril.

Modelele de relief texturat, care „ies” de sub mainile mesterilor sunt picturi stralucitoare, spumante si sclipitoare, care nu doar impresioneaza – te vrajesc. Componentele fiecarui set de mozaic cu diamante sunt baza (in cele mai multe cazuri – tesatura, foarte rar – hartie), pe care este imprimata schema, penseta si setul de cristale de diferite culori si nuante. La schema este inclusa cheia (combinatia pentru semnele de pe panza si culorile pietrelor), iar partea din fata a materialului de lucru este acoperita cu adeziv, dar acoperita cu hartie. Iata aceasta baza va fi descoperita bucata cu bucata – pentru a insira pe zonele deschise diamantele dupa semne si culori.

Forma „pietrelor”, din care va „creste” ulterior capodopera sclipitoare, sunt circulare sau patrate. Pentru lucrarea cu aceste materiale delicate cineva foloseste penseta, cineva muta accesoriile colorate cu atentie cu un creion bine ascutit. La cumpararea unui set de mozaic cu diamante, veti vedea ca „pietrele” sunt ambalate in plicuri separate dupa culori. Pentru comoditatea in lucru, este mai bine sa le pastrati in containere separate. Alinierea pieselor finite se va face in permanenta cu o rigla de metal, ca pietrele sa fie aliniate intr-o ordine perfecta.

Indoeli ca „broderia din mozaic cu  diamante” va arata impresionant nici nu ar trebuie sa existe. Daca ati ales cu buna stiinta imaginea si stiti din start unde aceasta isi va avea locul, compozitia se va potrivi perfect in decor. Tot procesul de munca de „bijutier” se va incadra in cateva seri si procesul de creatie va va aduce un ocean de satisfactie. Va veti simti un artist priceput, si camera de zi, dormitorul sau camera copilului va fi multi ani decorata cu un obiect minunat de arta plastica lucrat manual, capabil sa-si mentina saturatia culorilor de-a lungul anilor. Speram sa va informat suficient de bine pentru acesta ocupatie, pentru cei interesati s-o puna in practica gasiti AICI un album cu astfel de seturi.