Chatelain (Chatel – de la cuvantul francez Châtelain – Majordom sau Intendenta) un accesoriu foarte important si util purtat de Majordom sau Intendenta, persoane insarcinate cu administrarea unui palat regal sau princiar, sau de seful personalului de ingrijire la casele nobililor si ale altor mari bogatasi. Astazi in marea majoritate obiecte de arta, lucrate manual si adeseori de mare valoare.

Châtelain un accesoriu foarte important si util in trecut

Chatelain (Chatel) – accesoriu de gen feminin sau masculin constand din mai multe lanturi cu cleme, la care sub forma de suspensii sunt montate diverse obiecte functionale: chei, portofel, ceas de buzunar, foarfece, timbre si asa mai departe .

Châtelain erau cunoscute inca din Evul Mediu, dar apogeul popularitatii lor a fost in perioada de la inceputul secolului al XVIII-lea pana la inceputul secolului al XX-lea. Châtelain-nul din secolul XVII era doar o centura din lant, la care erau atasate la o anumita distanta unul de altul alte lanturi pentru detalii.
Drept obiect functional Châtelain era un indicator al statutului stapanei casei sau a intendentei, care fiind stapana pe chei era stapana pe toate obiectele de valoare din domiciliu. In secolul al XVIII-lea Châtelain-urile devin masive si bogat decorate in stil baroc sau rococo. In aceasta perioada, accesoriul nu mai era o centura simpla, ci era atasat de centura sau de imbracaminte ca un accesoriu independent. Pretioasele Châtelain erau facute din aur si decorate cu smalt.
In secolul al XVIII-lea, elementul principal, de regula, era etui – un fel de husa pentru unelte mici. Un element comun la Châtelain-ul doamnelor era un carlig special pentru snurul de la rochii si corsete.

Renasterea popularitatii Châtelain-ului a avut loc in a doua jumatate a secolului al XIX-lea – doamnele purtau la Châtelain-e posete mici brodate iar barbatii – ceas de buzunar si brichete. Servitorii si intendentele purtau ca de obicei lucruri functionale: articole de cusut, chei si asa mai departe. (Date din Wikipedia)

Va invitam sa vizualizati si un intreg ALBUM cu aceste adevarate opere de arta!