Adesea ai nevoie urgent de un cadou dragut si deosebit. Prin magazine in multitudinea de oferte este greu sa gasesti ceva original, iesit din comun. Insa daca ai indemanare si stii sa cosi, mai ai la indemana niste fire si o bucata de panza, in cateva ore poti coase o mica broderie, care ar fi un cadou mult mai semnificativ si deosebit. Un cos cu irisi poate fi o felicitare, un breloc sau un pandativ, depinde in totalitate de imaginatia voastra.

Cum se coase un cos cu irisi? Aveti nevoie doar de materiale si imaginatie!

Vedeti aici intregul proces de coasere pas cu pas, poate fi interesant pentru toata lumea, dar mai cu seama pentru incepatori. Puteti urmari intreg procesul in GALERIA de imagini.

Aveti nevoie de:

– tesatura de baza, puteti alege orice tip de tesatura uniforma, dar cea mai potrivita, mai cu seama pentru incepatori este panza de la Zweigart – AIDA;

– fire mouline de 5 culori: mov (s-a folosit Anchor N.1325), 2 nuante de verde, galben si maro deschis;

– foarfece.

Cum se coase cosul:

1) Este necesar sa se coase un numar impar de cusaturi verticale, in cazul nostru sunt 9 cusaturi peste 2 fire de urzeala si 12 fire in verticala. Iesind in lateral cu 2 fire incepem sa impletim cosul cu cusaturi in forma de tesatura. Cel mai bine este sa faceti coaserea pe orizontala cat mai aproape fir de fir, din acest motiv le faceti doar peste un fir de urzeala. Majoritatea cusaturilor sunt facute in doua fire (ori doua fire din jurubita sau un fir, pliat in doua).

2) Dupa finalizarea tuturor cusaturilor la cos, coaseti fundul cosului cu o cusatura „ramurica”. In acest caz, lungimea cusaturii se face peste patru fire de urzeala.

3) Inchideti partile laterale ale cosului cu doua cusaturi drepte.

4) Cu cusaturi „in urma acului” coaseti manerul cosului, dupa care cu acelasi fir incercuiti fiecare cusatura a manerului de 2 ori. Scoateti capatul firului pe partea verso a broderiei in punctul de atasare a manerului si o lasati asa pentru o vreme, mai tarziu veti reveni la ea.

FLORILE

5) Efectuati liber in orice directie cusaturi lungi verticale cu firul verde inchis – acestea vor fi tulpinile irisilor.

6) Cu bucle lungi si scurte in tehnica cusaturi fixate (de asemenea, cunoscute sub numele de lazy daisy, sau aceeasi cusatura „margareta“) brodati frunzele irisilor (urmariti in imagini daca va sunt necunoscuti termenii).

7) Cu fir de culoare verde deschis (intr-un singur fir) faceti cusaturi lungi, incoerente, aceasta va fi iarba noastra ornamentala.

8) Ridicati-va in sus (cu 3-4 fire de urzeala) de la capatul cusaturii si efectuati o bucla larga cu cusatura  „Daisy“. Coborati jos cu cateva de fire de urzeala in lateral si pe diagonala in jos pe sub baza firului faceti o bucla in forma de arc.

9) Din nou, scoateti firul la inceputul primei bucle si faceti o cusatur „Daisy”, dar cu bucla in jos.

10) Daca doriti sa faceti o floare cu mai mult volum si similara cu florile reale, repetati din nou toate cusaturile facute exact in aceleasi puncte (gauri), cum ati facut pentru prima data. Daca utilizati fire multicolore, ele vor adauga mai vibrantie, schimbare de nuante. In afara de flori, puteti face si cativa boboci de flori. Pentru a face acest lucru, pur si simplu, din varful tulpinei faceti cateva cusaturi simple cu lungimi diferite, mai scurte sau mai lungi in tehnica de cusaturi bucle si plus 1-2 cusaturi dreapte.

11) Marcam mijlocul florii. Din punctul central al irisului scoatem un fir galben (intr-un singur fir) si da, din nou, faceti o bucla in mijlocul de sus a petalei de floare.

12) Petalei de jos ii dam culoare cu o cusatura dreapta simpla in jos, in centru. Daca doriti, o puteti
face exact cu aceeasi bucla ca cusatura de sus.

13) Completati tabloul din nou cu cusatura „ramurica” de-a lungul marginii superioare a
cosului.

Boderia este gata. O puteti tranforma in ce v-ati ganditi voi, fotografia si posta cat mai rapid, ca sa vada lumea cat de talentati sunteti!