Am citit adeseori despre broderii enorme cusute in ani de zile, intrate in cartea recordurilor „Guiness book” si nu poti spune ca nu merita aprecierea noastra aceste capodopere. Una din acele capodopere de broderii este Capela Sixtina, care merita tot respectul si pentru care am eu un deosebit respect deoarece este facuta dupa pictura genialului Michelangelo. Dar, sa fim sinceri, nu cred ca mi-as dori o astfel de broderie in casa.

Broderia cu margele (beadwork) si fata de masa de lux de la Muzeul Peranakan din Singapore.

Un alt lucru este o fata de masa de lux brodata cu margele de la inceputul secolului XX, care este acum expusa in Muzeul Peranakan din Singapore. Informatii despre cine si in cat timp a fost brodata muzeul nu are. Este cunoscut doar faptul ca o astfel de fata de masa dupa traditii era brodata pentru nuntile bogate. Si aceasta a fost, de asemenea, brodata la comanda unei familii bogate din localitate.
Cu cele mai mici margele in tehnica conventionala pentru aceste locuri sunt brodate pasari exotice, fluturi, libelule si 20 de tipuri diferite de flori. Broderia este compusa din mai mult de un milion de margele (64 margele pe cm) cusute pe suport de bumbac si brodat cu fir de aur. Pe aceasta fata de masa se sarbatorea a douasprezecea zi de la nunta sau masa de primavara. Familia casatorita puneau pe ea feluri de mancare in vase de argint si portelan pline de delicii, ceai si cafea. Deasupra acestui strat cu motive de pasari, flori si fluturi, un simbol al prosperitatii, gratie si armoniei, proaspat casatoritii  se hraneau reciproc.
Din pacate, am vazut acest miracol doar in fotografii, dar chiar si in fotografii – este ceva cu totul special. O lucrare uimitoare! Muzeul are mai multe elemente similare de valoare mai mica, dar anume aceasta broderie este expusa in mod periodic in cele mai renumite muzee din lume.

Acest muzeu organizeaza expozitii care celebreaza arta broderiei Nyonya, o parte vibranta a patrimoniului Peranakan din China: perdele spectaculoase si draperii, fete de masa, portmonee delicate, batiste, papuci… toate cusute cu migala cu margele mici, cu matase si fire de aur sau argint pentru ocazii speciale si sub forma de cadouri.

Unele dintre cele mai bune exemplare de broderii Nyonya, de la Muzeul Peranakan si din colectiile internationale adeseori sunt expuse. Vizitatorii pot descoperi ingeniozitatea si priceperea in acest domeniu, importanta traditiei si inovatiile inspirate de mediul dinamic, multicultural al regiunii.

Vedeti mai multe fotografii cu aceasta minune brodata cu un milion de margele AICI!