Odata ce ne-am propus sa scriem tot ce stim despre broderie, e bine s-o facem cu buna stiinta si sa reflectam pe paginile noastre toate aspectele si tainele acestei placute indeletniciri, care ne aduce multa satisfactie.

Ce  importanta au culorile in broderie si ce semnifica?

1) Albul. Este legat cu ideea de lumina, puritate si sfintenie (lumina alba, regele alb – rege al regilor, dar de asemenea); in acelasi timp – culoarea mortii, doliului.
2) Rosu – Foc, (si soarele – ca focul ceresc), sangele (foraa de viata).
3) Verdele – Vegetatia, viata (ajuta la managementul afacerilor de succes in orice domeniu).
4) Negru – Pamantul.
5) Galben – Soarele.
6) Albastru – Cerul, Apele.
7) Mov – mai rar intalnit in broderie, mai des este folosita pentru succesul la studii.

Din toate timpurile fiecare popor avea traditiile sale si utiliza broderia pe haine nu numai pentru a ornamenta, ci si pentru a apara de rele. La hainele romanesti cel mai des se foloseste broderia la guler, maneci, piept si poale. Toate au o semnificatie aparte, despre care noi am mai scris pe paginile noastre. Despre simbolistica in Costumul popular din Republica Moldova cititi AICI.

Broderia poate vindeca, va poate ajuta sa va gasiti sufletul pereche, de exemplu cusand, un prosop brodat cu ritual de nunta. Cand brodam un obiect cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru o situatie anume. Cu broderia va puteti schimba viata, sa descoperiti calitati noi de caracter, care sa va influenteze viata. La urma urmei, hainele – sunt manifestarea exterioara a lumii interioare a omului.