Am scris si vom mai scrie pe paginile noastre despre tot ce tine de munca manuala, mai cu seama despre cusut si brodat, caci in asta ne pricepem cel mai bine. De obicei, ramanem fascinati de munca si obiceiurile altor popoare si mult mai usor ramanem impresionati de necunoscut, dar ne scapa frumusetea traditiilor, obiceiurilor, costumelor neamului nostru.

Am hotarat sa schimbam aceasta situatie, ne vom stradui o mare parte din munca noastra sa o dedicam celor care creaza, poarta cu demnitate costumul traditional romanesc, se identifica cu tot ce este mai valoros pentru neamul nostru si duc mai departe traditiile portului popular.

Astazi voi scrie despre o doamna frumoasa, talentata, cu mare dragoste fata de tot ce ne defineste ca neam.

Aceasta Doamna se numeste Olesea Enachi. Dragostea ei pentru IE a aparut demult. Insa, ca la multi altii dintre noi la un moment dat apare in viata o intamplare, intalnesti o persoana, care te face sa vezi lumea cu alti ochi, incepi sa intelegi mai bine, care iti este rostul si prioritatile in viata. Asa s-a intamplat si in viata Olesei, la momentul potrivit, in locul potrivit a cunoscut-o pe Ioana Corduneanu la Festivalul IEI-2013 din Chisinau. Pentru ea Ioana a fost ca un trimis a lui Dumnezeu, care a venit si a spus despre Semne Cusute o poveste, despre alfabetul cu multe semne, care vorbeste de noi, de poporul roman. De la aceasta intalnire ea a iubit doar lucrurile de valoare, acele motive ornamentale ce au un rost, o semnificatie transmisa din generetie in generatie prin semnele de pe costumele populare.

Despre Doamna Ioana Corduneanu merita sa scriem mult mai mult, (mai cu seama despre munca depusa pentru conservarea in timp a costumului romanesc) ceea ce speram ca o vom face in curand. Aici vom mentiona doar, ca Olesea a vazut pe Semne Cusute o plansa cu un model de IE -Basarabia-3, imagine care a fascinat-o din prima, primul gand fiind: aceasta IE o voi coase. Dupa multe cautari si incercari, probe de cusaturi cu diferite fire pe diferite panze – a reusit, a cusut IA care o reprezinta, IA de o frumusete si finete deosebita, o armonie de culori si simboluri, care toate luate la un loc o duc cu gandul la locul sau de bastina – Orheiul, un oras mic din centrul Moldovei. Intuitia si simtul frumosului a dus-o exact unde trebuie, la IA perfecta, care a fost aleasa pentru a fi expusa la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

De acum inainte IA este in viata ei pentru totdeauna motto-ul fiind: Poarta IE, Coase IE, pentru ca IA  reprezinta O LUME INTREAGA!

Date: OLESEA ENACHI – nascuta la 24 noiembrie 1977, Orhei, Republica Moldova.
Studii: Universitatea Pedagogica de Stat Ion Creanga, facultatea Arte Plastice si Design, Magistru in Arte, Profesor de Arte Plastice, Artist plastic – Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova.

Puteti vedea aici si o GALERIEcu imagini de la sezatoarea unde Oleasea ne invata cum sa coasem IE.