Dupa cum am promis in unele din articolele anterioare, si astazi vom scrie despre „oamenii de langa noi”, despre o persoana care creaza, poarta costumul traditional romanesc, coase pentru cei apropiati, coase la comanda, aduce un aport la pastratea traditiilor si portului popular – OLESEA BANARIUC.

Nici nu stia sa tina pixul in mana pentru a scrie si deja inventa rochite pentru papusele facute doar cu ajutorul foarfecelor si dantelutelor. Ea crede ca cel mai mult a mostenit-o pe bunica sa, care era cea mai buna din sat la cusut. Olesea spune: „Bunica nu facuse scoala, dar era cea mai cunoscuta croitoreasa din sat, dupa moartea ei jumatate de sat a venit sa-si ia inapoi materialul dat cu cativa ani inaite la cusut si carora nu le-a mai venit randul”.

O tanara mama cu trei copii mici, dar care gaseste timp si pentru dragostea din copilarie – pasiunea de a lucra panze. O face cu pasiune, o face profesionist, dupa mult studiu a modelelor vechi si a cartilor despre portul popular si traditiile romanesti de care a prins drag de mica, cand a gasit in dulapul mamei o ie veche, bogata in culori si ornamente, atunci si-a gasit vocatia.
In timp a acumulat informatii si indemanarea necesara, s-a documentat si toate cunostintele acumulate le-a transpus in prima IE lucrata cu mana ei. (Ia brodata cu albastru)
„Prietenele mele au fost fascinate de „noua” mea indeletnicire, ele au ales sa fie frumoase si deosebite intr-o ie cusuta de mine. Asa a inceput totul!” – spune Olesea.

In prezent gasesti la fiecare colt de strada buticuri cu bluze, camasi stilizate, cusute la masina sau de mana ieftine, dar care n-au nimic in comun cu IA romaneasca.

Olesea a ales autenticul, a ales traditia, a ales semnele, care sa transmita informatii importante despre trecut si neam, in care exista energia artistului care le lucreaza manual si cu dragoste luni la rand.
Ii place sa descopere si sa redescopere tot ce tine de panze, ate, culori, cusaturi si modele: „Am o senzatie de implinire si armonie atunci cand lucrez la o IE noua si incerc sa transmit toata aceasta energie pozitiva in creatiile mele. Imi doresc enorm de mult ca aceasta energie frumoasa sa fie simtita si de persoana care o poarta. Poate chiar sa ii aduca noroc!”

Mama fericita, sotie implinita, femeie frumoasa care si-a gasit vocatia, care mai face si cursuri de cusut pentru copii. Cum le reuseste pe toate? „Stiu sigur ca omul frumos in interior emana o energie aparte, ceea ce il face sa fie frumos si la exterior!”

Vizualizati si o GALERIE cu fotografii ale Olesei Banariuc! Vizualizati si un interviu cu aceasta frumoasa doamna:

Mai cititi si alte articole despre Doamne autentice:

VARVARA BUZILA

Olesea Enachi