Degetarul – un capac,  pe care il purtam pe deget pentru protectie de la impunsaturile cu acul atunci cand coasem.

Acest articol este despre degetar. De obicei, degetarele sunt purtate pentru protectie pe degetul care impinge acul de cusut. Degetarele (in engleza: thimble sau finger guards). degetarele sunt de 2 feluri: cu varful inchis sau deschis. Cele cu varful deschis sunt folosite mai mult de croitorese. Degetarele speciale (thimble), cu o deschidere la varf sunt utilizate de croitori deoarece acest lucru le permite sa manipuleze mai usor tesatura. Degetarele ca atare (Finger Guards) difera de degetarele de croitorie la care varful este deschis. Unele Finger Guards sunt putin mai mult decat un simplu scut al degetului, ele sunt atasat la un inel pentru a mentine degetarul in loc.

V-ati pus vreodata intrebarea cum este sa cumperi o cutie separata si speciala pentru depozitarea unui degetar? Sunt atat de sigura ca nu! Mai sunt sigura ca multi dintre voi nici nu-l folosesc, deoarece nici eu nu l-am utilizat. Dar mama mea, avea unul in cutia cu toate cele necesare pentru lucru manual. In Anglia victoriana degetarele  au fost tratate cu mare respect, creand pentru ele cele mai incredibile suporturi si cutii absolut uimitoare din metal, sidef, forfora, piele sau lemn.

Istoria aparitiei degetarului tine de domeniul trecutului mult indepartat. Cele mai vechi degetare dateaza cu 41-45 de ani inainte de era noastra si au fost gasite pe teritoriul Imperiului Roman in timpul domniei imparatului Claudius. El isi are acum un loc de cinste in muzeul degetarelor din orașul Creglingen (Germania). Degetare au fost gasite in China, Ungaria, Turcia si alte tari europene

Initial degetarele nu erau doar o chestiune de cusut ci o reala lucrare de arta. Ele erau facute din aur, argint, incrustate cu pietre pretioase, email, filigran. China a inceput sa produca degetare sub forma de capete de bufnite, vulturi, folosind tehnica de cloisonne email.

Priviti  aceste frumuseti in GALERIA de aici! Alte articole la aceiasi tema:

“Starc” – foarfece de epoca pentru lucru manual;

Despre un instrument foarte util si uitat nemeritat;

Broderia. Cate ceva despre foarfece;

Instrumente ”antice” pentru lucru manual