Foarfecele  sunt un obiect indispensabil pentru lucrul manual. Este usor de inteles ca pentru diferite tipuri de munca e nevoie de altfel de foarfece si sunt o multime de astfel de obiecte, diferite dupa dimensiune, tip, pret si alte clasificari.

Azi va povestim istoria foarfecelor de epoca pentru lucru manual – ”Starc” sau ”barza”.

Probabil cel putin o data in viata fiecare cusatoreasa a vazut o pereche interesanta de foarfece de brodat cu capul intins gratios ca la exact ca la un starc. Exista sau nu in colectia voastra o astfel de pereche de foarfece confortabile in ladita voastra pentru lucru manual nu stiu, intrebarea mea este, daca stiti istoria acestui obiect interesant. Si eu le folosesc de o buna perioada de timp un foarfece ”starc”, dar numai recent am aflat povestea lor. Se pare, ca “starcul” (barza) – nu este doar un zbor de fantezie al designerilor, dar un lucru destul de logic cu o veche simbolistica. Primul proiect al instrumentului in forma de starc a aparut in jurul anilor 1800 si a avut un scop cu totul diferit.

 

Da, nu a fost o pereche de foarfece, ci un cleste medical cu care moasele tineau cordonul ombilical al nou-nascutului, pana acesta era legat. Prin urmare, din acest motiv alegerea acestui design este simbolistica.

Dupa cum se stie, anume barza are un aport direct in livrarea mult asteptatilor noi-nascuti in familiile fericite din intreaga lume. Inventatdrept un instrument medical, Foarfecele starc-barza s-a mutat treptat in cutiile de cusut a moaslor, si, eventual, a evoluat pana astazi intr-un popular instrument, foarfece pentru lucru manual. In urmatorii doua sute de ani, proportiile de baza i forma foarfecelor-starc nu s-au schimbat in mod deosebit. Ele continua sa fie produse din metal alb sau galben, sau o combinatie a acestora, desi, recent, au aparut si alte versiuni colorate.

Va oferim spre vizualizare o GALERIE de fotografii cu modele vechi de foarfece-starc.

Mai cititi:

Broderia. Cate ceva despre foarfece

Instrumente ”antice” pentru lucru manual

Lucruri dragi inimii – degetarul

Lucruri dragi inimii – Ruleta de cusut Vintage