Istoria aparitiei si viata unui degetar
Fiecare cusatoreasa, incepand un lucru nou, isi deschide caseta magica cu toate cele necesare pentru munca – fire, foarfece, ace, panglici, creta. Mai exista in aceasta caseta si un obiect destul de mic, acesta poate trece la prima vedere neobservat, dar foarte necesar. Acesta este degetarul.
Istoria degetarului tine de domeniul trecutului. Cel mai vechi degetar gasit dateaza din anii 41-45 inaintea erei noastre si a fost gasit pe teritoriul Imperiului Roman in timpul domniei imparatului Claudius. El isi are acum un loc de cinste in muzeul degetarelor din orasul Creglingen (Germania). Degetare au mai fost gasite in China, Roamania, Ungaria, Turcia si alte tari europene. Ele sunt de forma obisnuita de capac sau in forma de inele.
Exista mai multe legende despre cum a aparut degetarul. Una dintre ele povesteste despre un maestru care in mod constant isi intepa degetele cu un ac pana la sange. De multe ori era obligat sa-si lase munca din acesta cauza. Odata pe luna plina el a vazut gnomii, care colectau flori de clopotei, le puneau pe degete si coseau. Asa croitorul a imprumutat ideea de la pitici. Conform altei legende, un tanar bijuterier a facut un degetar de aur pentru mireasa lui, deoarece ea in mod constant isi intepa degetele pana la sange, deoarece iubea broderia.
Initial degetarele nu erau doar obiecte pentru cusut (ca mai tot ce tine de trecut), ci adevarate obiecte de arta. Ele erau facute din aur, argint, incrustate cu pietre pretioase, email, filigran, piese absolut superbe din fier, arama, cositor, portelan, sticla, ceramica, os, fildes, lemn si chiar piele intarita. China producea degetare sub forma de capete de bufnite, vulturi, folosind tehnica de cloisonne email.
Degetare ulterioare au pierdut din aspect, deoarece au inceput sa se produca industrial. Acestea au devenit niste capace obisnuite cu crestaturi circulare sparte pe partea de sus pentru ac.
In ziua de azi degetarele sunt la fel populare, dar sunt folosite nu numai pentru destinatia lor. A aparut un numar mare de degetare-suvenire.
Desi pare de necrezut, in toata lumea exista foarte multi colectionari de degetare. Pentru multi dintre noi un degetar ar fi un cadou si o amintire frumoasa. Dar, daca exista colectionari, deci exista si cataloage, carti de specialitate, cataloage de preturi, si chiar cluburi de colectionari. O alta precizare demna de atentie este faptul, ca poti deveni colectionar de degetare cu o investitie minima, fapt ce reprezinta un avantaj, deloc de neglijat. In plus un hobby in plus pe langa cusut poate deveni un refugiu, un medicament foarte bun impotriva stresului.
Va invitam sa vizionati si GALERIA cu degetare. Mai cititi si: Foarfecele; Ace de broderie.