Mărgelele au fost folosite pentru decorarea hainelor și accesoriilor încă din cele mai vechi timpuri. Acest tip de lucru cu acul nu își pierde relevanța nici acum. Dacă ați visat mult timp să învățați să brodați cu mărgele, dar nu știți de unde să începeți, sfaturile noastre vă vor ajuta să stăpâniți acest tip fascinant de lucrări cu acul.

Pentru începători, vă recomandăm să achiziționați un kit pentru broderie cu mărgele, care are deja o bază cu un model de broderie aplicat, mărgele, un ac, instrucțiuni și chiar un fir pentru a coase mărgelele.

În kiturile pentru broderii cu mărgele se utilizează mai multe tipuri de baze: gabardină, satin sau panză pentru picturi. Toate tipurile de baze sunt duplicate pe partea verso cu material întăritor, datorită căruia în timpul procesului de brodare nu se micșorează, este mai convenabil de cusut, mărgelele se așează uniform.

Kituri pentru broderie cu mărgele pot fi concepute pentru mai multe tipuri de cusături. Astăzi vom studia două din cele mai întâlnite cusături: „pas înapoi” și „semicruce”. Primul tip de cusătură este utilizat dacă nu este nevoie să coaseți un fragment complet, ci să brodați câteva linii de evidențiere. Cusătura „jumătate de cruce” este utilizată dacă aveți nevoie de coaserea completă a unui fragment. În fotografiile  de mai jos va prezentăm exemple de kituri cu frambele tipuri de cusături.

Pentru a învăța broderia cu mărgele, veți avea nevoie de materiale:

– țesătură – baza pentru broderie;
– gherghef sau cadru;
– ac subțire pentru mărgele;
– fir subțire de nailon sau monofilament pentru cusut cu mărgele;
– mărgele.

Pentru a face munca mai confortabilă și mai rapidă, margelele trebuie să fie aranjate după culoare. Pentru a face acest lucru, utilizați organizatoare speciale cu multe celule de mică adâncime, în care mărgelele sunt turnate în funcție de culori. Dacă nu aveți un astfel de oranizator, turnați mărgelele în farfurii mici sau capace din sticle sau cutii care se găsesc în orice casă.

De asemenea, asigurați-vă că zona de lucru este bine iluminată.

Este foarte ușor să brodați dupa kituri, deoarece toate liniile de cusătură și locurile de coasere a mărgelelor sunt deja aplicate pe bază pentru broderie, adică pânza. Cercurile mici sunt locul pentru margele, iar punctele dintre ele sunt locurile în care acul se perforează cu acul.

Acum să aruncăm o privire mai atentă la tehnica de cusut.

Cusătură pas înapoi

Dacă sunteți deja familiarizați cu cusătura apas înapoi atunci când coaseți cu fire, acest tip de cusătură ar trebui să fie ușor de stăpânit si pentru mărgele. Singura diferență este că atunci când coaseți cu măargele pe partea din față pe ac se prinde margeaua.

1. Legați un mic nod pe fir și fixați-l pe partea verso. Sau faceți o buclă pentru prindere, tot pe verso.

2. Aduceți acul în partea din față în punctul conform schemei și înșirați o mărgea pe ac.

3. Aduceți acul pe partea verso in punctele si în locul indicat în diagramă.

4. Apoi aduceți acul pe partea din față în același loc ca în punctul 2, trageți acul prin mărgeaua cusută și înșirați o mărgea nouă.

5. Aduceți acul pe partea verso.

Repetați pașii 2-4.

Cusătură cu semicruce

Este mai convenabil să efectuați cusături de semicruce, începând din colțul din stânga jos până în colțul din dreapta sus, deplasându-vă de-a lungul rândurilor de la stânga la dreapta. O margea este înșirată pe fiecare cusătură pe partea din față.

1. Legați un nod pe fir, lipiți acul din interior spre exterior și aduceți-l în partea din față în colțul din stânga jos al locului în care sunt cusute mărgelele.

2. Înșirăm mărgeaua și scoatem acul pe partea verso, străpungând pânza în colțul din dreapta sus al zonei de cusut.

3. Scoatem acul de pe verso spre partea din fața în colțul din stânga jos al mărgelei, lângă cea deja cusută.

Repetați pașii 2-3. Pe partea din față, veți obține cusături diagonale cu margele înșirate pe ele, iar pe partea verso, cusăturile sunt verticale.

Dacă nu vă veți grăbi și veți respecta toate regulile broderiei, în curând vă veți putea bucura de rezultatul muncii voastre. Și credeți-mă, nu ve-ți fi dezamăgiți!