In acest articol vom vorbi despre faptul cum sa coasem  nu o simpla broderie cu motivul dintr-o faimoasa pictura, ci mult mai mult – cum sa coasem o pictura cu acul pe panza, care va imita in cel mai bun mod un tablou, dar in tehnica si cu mijloacele de cruciulite sau goblen.

… Ne plac o multime de picturi! Si deodata apare gandul: „Vreau sa cos asta!”

Si imediat incep cautarile: ori cauti unde poti cumapara setul, sau unde poti face o comanda individuala pentru prelucrare, sau sa-ti faci singura schema, sa cumpari fire mouline, panza, sa cosi…

DAR … trebuie sa invatati sa va opriti pentru o clipa, sa judecati la rece, sa analizati in detaliu impulsul vostru.

Ma conving pe zi ce trece tot mai mult si mai mult ca broderia (goblenul) – nu este pictura, broderia are propriile legi, si sa transferi automat pictura in schema nu se poate.

Exista unele lucruri, subordonate picturii, dar care nu pot fi incorporate in broderie. Detalii mici, umbre transparente, contururi vagi, neclare, in special concepute de autor, sau jocul cu contrastul obiectelor clare si celor vagi. Dar, in broderia noastra acest contrast (cireasa de pe tort) va fi pierdut, pentru ca orice schema face broderia mai mult incetosata …
Firele si pixelii din cruci sau punctul mic – nu sunt pensula si paleta. Si o astfel de nuanta neteda si naturala in broderie nu vor fi, vor fi niste pete de culoare cu un grad diferit de tranzitie de la o culoare la alta.
Exista mai multe nuante diferite, care nu pot fi transpuse in broderie … Este necesar sa ne invatam sa vedem aceste nuante in tabloul propus pentru a deveni schema.
Dar si sa acceptam faptul ca unele dintre picturi – nu pot deveni BRODERII ..

Prin urmare, la cateva picturi, care ne plac mult, trebuie sa refuzam idea de a le transforma in broderie. Aceasta se datoreaza faptului ca legile picturii si legile broderiei uneori intra in conflict.

Sa vorbim despre detaliile, carora ar trebui sa le acordam atentie, cand privim un tablou din punct de vedere a posibilitatii de a fi cusut, cautam asa zisele „locuri periculoase”.

Detalii fine si liniile subtiri.

In picturile cu mai multe figuri, figurile din compozitii si in special chipurile vor fi greu de deslusit. O multime de obiecte mici (cum ar fi tablourile de pe peretii salonului, vesela din dulapurile din planul doi, penele sau lingura in mana, carti de joc, chips-uri, piesele de sah, etc.) – cu siguranta nu vor fi redesenate, iar indicii despre aceste elemente vor putea fi privite in mod conventional numai de departe.

Pentru ca unui detaliu minor sau crenguta subtire sa poata fi recunoscut, si sa nu apara ca o gramada de cruci imprastiate la intamplare, de culori disonante cu fundalul general, aceasta linie-crenguta trebuie sa fie cel putin la fel de groasa ca o cruce (un punct). Prin urmare, dimensiunea unei astfel de sheme va fi foarte, foarte mare.
(Comparati ramurile superioare si pasarile pe captura de ecran mare și mic)

Sau modelul foarte subtil de pe rochie si ornamentele foarte subtiri. Cum se vor privi in broderie?

Iata mai jos, o imagine de succes a unui tablou cu multe detalii marunte: La aceasta multitudine de detalii mici un rezultat excelent. Desi, probabil, daca priviti mai aproape, veti vedea unele piese de mici dimensiuni schematice.

Marimea conteaza

Atunci cand decideti sa coaseti o pictura, e nevoie imediat sa va ganditi la dimensiunea sa. Corespunde ideea voastra despre faptul cat ar trebui sa fie broderia de mare, cum sa arate pe peretele vostru, in cat timp o puteti coase si la ce dimensiuni pentru ca schema sa fie una calitativa.

Din modelele analizate deja am vazut ca diferite modele cu detalii fine, crengi subtiri, peisaje si așa mai departe necesita o broderie mare.

Cel mai clar exemplu negativ! 

Pictura si broderia cu batrana in fata casei.

Pentru portrete si naturi statice pare a fi suficienta marimea obisnuita de 400-500 cruci sau puncte, iar broderiile mai mici de 300 de puncte, de obicei, sunt pete-simpliste, fara culoare. (Desi acest lucru nu este in intregime o regula, exista unele lucrari mici, foarte reusite).

De exemplu, am analizat (puteti verifica si voi), fetele arat foarte bine produse in dimensiuni: Numarul 774 – 300×350 (fata mare); Numarul 960 – 500×618 (portret)

Chiar si cand schema este realizata in mai multe dimensiuni, este necesar sa aleageti cu grijă care este dimensiunea cea mai potrivita pentru voi. Chiar si atunci cand diferenta la prima vedere nu este vizibila, ea exista, ar trebui sa o puteti vedea si aprecia.

Trebuie doar de marit imaginea si de comparat cu meticulozitate detaliile! (Tinand cont de faptul, ca cusut cu fire va arata putin mai rau):

PRO 1408, sper ca este clar, fara explicatii?  Pentru primele doua (salvati imaginile, maritile la diferite dimensiuni) si comparati: fructele de zmeura de padure; boabele de coacaz alb (in special);
vinele de pe o frunza; cosul impletit; vedeti diferenta?
Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt,  1409 (cea medie) – o schema destul de buna, o puteti broda in cu siguranta, nu este un dezastru.  Insa 1410 – acest lucru este cu adevarat un dezastru!

Un alt exemplu de scheme de calitate diferite in functie de dimensiunea sa vedeti la pesajul de iarna.

Urmeaza:  Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (II)