Tapiseriile – arta veche care era dezvoltata pe scara larga in Europa in Evul Mediu. Din timpurile in care tapiseriile de lux impodobeau castelele nobililor lorzi, ele si-au capatata reputatia de arta cu adevarat regala. Arta de a face tapiserii are o istorie veche. Nu exista nici o data exacta si un loc anume, unde a fost creata prima tapiserie, dar principiul de tesut era cunoscut inca din Egiptul antic. Cele mai vechi tapiserii existente sunt tesatura copte (haine, fragmente de tapet sau de tapiserie in mormintele egiptene din sec.III-XII), care leaga secole din antichitate si Evul Mediu. Tapiterii din Copte au dezvoltat tehnica prin introducerea si utilizarea unor metode, care sunt folosite si astazi. Primele tapiserii medievale au ajuns in vest, ca exemplare de desene ale vechilor cronici ale manastirilor bizantine. In Franta, tapiseriile au aparut in secolul al XII-lea. In acele timpuri acestea erau utilizate ca partitii portabile in marile holuri la castele, combinand in acest fel utilul si arta.

Tapiseriile (goblenul) mai mult ca oricand  sunt “AERUL timpului”!

In inima Flandrei, la originea artei tapiseriei este fabrica Art de Lisse.

In Evul Mediu orasele din Flandra erau renumite pentru tapiseriile lor, ei erau cunoscuti in toata Europa si chiar in est: Arras, in primul rand, de unde provine termenul “Arrazi”, folosit si in alte tari, apoi Lille, Tournai, apoi Bruges, Gent si Bruxelles.

Obiecte de prestigiu si de mandrie, reflecta fluxul artei si epocii, cele mai frumoase tapiserii, necesitau in acelasi timp  talentul artistului si abilitatile foarte iscusite de fabricatie, o legatura subtila intre arta si maiestrie.

Acest trecut bogat a lasat o mostenire de culori faimoase si de lux, motive, stiluri, teme, povesti … care inspirate erau intruchipate in opera sa de arta de catre Lisse.

Intre traditie si inovatie, intreprinderea fondata in 1981 intotdeauna va putea actualiza sursele de inspiratie pentru a le ridica la noi nivele tehnice de calitate si modalitati. Vizualizati si o GALERIE foto cu aceste minunatii, o excursie in lumea frumosului din trecut.

Aceasta arta mai mult ca oricand  este “AERUL timpului”!