In unele seturi cu icoane cu margelute sunt incluse si pietre argintii si maro, care sunt pietre cu fundul plat, cu cateva gauri pentru o fixare mai sigura pe material. Aceste elemente decorative imita perfect pietrele pretioase si dau designului un plus de valoare.

Care este ordinea de coasere  la aceste tipuri de broderii?

1. In fotografia diagramei sunt marcate pietrele argintii in forma de lacrima, pietrele rotunde maro si margelele albe rotunde. In primul rand se cos toate pietrele decorative si margelele rotunde, apoi se va trece la cusutul cu margelute. Ultimul va fi cusut perimetrul desenului cu margelele de sticla.

2. La marginile pietrei argintii din ambele parti sunt cate doua gauri. Scoateti acul in partea din fata a panzei in locul unde este marcat pentru piatra argintie. Introduceti acul pe partea din fata a pietrei si il scoateti in celalalt capat al pietrei pe partea ei de dos la un punct din margine. Inca odata introduceti acul in acelasi loc, dar il scoateti pe partea cealalta a pietrei. Din nou, se introduce acul in același punct, dar punctul de

iesire pe partea inferioara a pietrei in partea inversa.

3. Repetati acest proces, si din partea inversa a pietrei argintii. Trageti firul usor, nu-l lasati sa atarne.

4. Pe marginile pietrei maro rotunde sunt specificate doua puncte. Scoateti acul pe partea din fata a panzei in unul din locurile marcate pentru piatra, luati pe ac piatra si scoateti acul prin piatra in partea inferioara a fatetei pietrei. Apoi, a scoateti acul de pe partea din fata in al doilea punct si faceti la fel, dar scoateti acul in cealalta parte a pietrei.

5. Pentru coaserea margelei rotunde albe scoatem acul pe partea din fata in locul marcat pentru ea, insirati pe ac margeaua alba rotunda si una mica maro. Treceti acul pe verso in acelasi punct. Strangeti firul pentru ca margeaua rutunda si margeluta sa nu atarne.

6. Dupa coaserea tuturor elementelor decorative din design coaseti cu margelute restul detaliilor prin cusatura simpla. Totodata cu grija intariti si cusaturile pietrelor decorative, cusute anterior consolidandu-le  astfel si mai mult. In ultimul rand coaseti perimetrul desenului cu margelute aurii din sticla. Pentru ca randul cu margelute de sticla sa fie mai drept firul de ata este trecut prin cateva margelute cusute intr-un rand. (Despre diferite tipuri de cusaturi – am mai scris cu exemple intr-un articol precedent).

Drept rezultat, veti primi doar o astfel de icoana! Cum credeti – merita efortul?

Alte articole la tema:

Broderia cu margele (beadwork)

Materiale si instrumente pentru beadwork

Alte cusaturi cu margele (beadwork)

Cum coasem cu margele?

Cusatura cu margele curbata (Master class)

Cusatura cu margele liniara (Master class)