Se poate coase, broda in zilele de mari sarbatori bisericesti? Multe mesterite si persoane care se ocupa de lucrul manual isi pun aceasta intrebare: Se poate coase in zile de mari sarbatori crestine?

Astazi este una dintre aceste mari sarbatori ortodoxe  – Inaltarea Domnului.

Cum spuneau bunicile noastre: „Era interzis crestinilor ortodocsi sa faca diferite munci, inclusiv cusutul”. Si totul pentru ca intr-o zi de sarbatoare ortodoxa un crestin frecventa o biserica, un templu. Ei bine, daca ne „scufundam” mai adanc in istorie, atunci sa ne amintim de tarani – ei erau slugi si isi dedicau cea mai mare parte a timpului muncii. Biserica din acele vremuri avea o influenta puternica, si, prin urmare, intr-o duminica festiva, cind oamenii puteau sa dedice aceasta zi pentru suflet si sa nu lucreze, sa mearga la biserica, sa se roage pentru sanatate, sa-si pomeneasca rudele si prietenii. De atunci, totul a ramas la fel.

In prezent, nu toate familiile merg la biserica. Multi au uitat chiar de credinta. Dar de indata ce este sarbatoare si munca este interzisa,  sarbatorirea ei este o „cauza sfanta”. Dar, din nou, acest lucru nu este pentru toata lumea. Prin urmare, puteti respecta regula: „Munca nu este un pacat, dar betia si desfatarea este un pacat mare”.

Sa ne gandim la intrebarea „Se poate coase, broda in zilele de mari sarbatori bisericesti? ” din calt punct de vedere. Broderia nu este o treaba (cu exceptia cazului in care doar coaseti la comanda), este un hobby, un hobby care aduce placere si liniste. Si, in plus, uneori, timpul pentru broderie il aveti doar seara sau chiar intr-un weekend. Si totusi, nu cred ca veti incepe a broda sau ocupa cu vreun alt hobby dis-de-dimineata. Cu siguranta, de dimineata va veti vizita rudele sau prietenii, sau rudele vor veni la voi, veti merge la biserica si numai seara veti putea dedica putin timp hobby-ului dumneavoastra. Mai mult, nu e munca – ci o lucrare care aduce placere. Din alt punct de vedere daca ati sta si sta degeaba, atunci cel mai probabil acesta ar fi un mai mare pacat decat momentul de creatie, cand creati broderii frumoase sau orice alt produs.

Nu pretindem ca stim de toate si va zicem adevarul suprem, este doar umila noastra parere, ca un moment de creatie nu poate fi pacat! Va dorim cat mai multe lucrari reusite si frumoase!