Astazi impartasim cu voi atmosfera confortabila a unui oras de provincie in apropiere de Paris, unde in culorile luxuriante din gradina revin la viata marile picturi ale lui Monet.

“Vazandu-l pe Claude Monet in gradina sa, incepi sa intelegi modul in care un astfel de mare gradinar a putut deveni un astfel de mare artist”, – scrie poetul simbolist Gustave Kahn dupa calatoria sa la Giverny.

Cat de surprinzator ar parea acest lucru, dar este asa. Nu toata lumea stie ca Claude Monet a fost nu numai un mare artist, ci si un mare gradinar.

Claude Monet – mare gradinar, un maestru la fel de mare ca in pictura

Odata Monet a trecut cu trenul pe langa Giverny – o mica provincie in apropiere de Vernon. Frumusetea pitoreasca a acestui loc linistit si pitoresc de provincie l-a captivat pe geniu si a ramas dragostea lui pentru totdeauna. In 1883 Monet s-a stabilit in Giverny. Absorbit de dragostea pentru flori, plante el a creat celebra lui grdina, care devine o sursa inepuizabila de subiecte pentru picturile sale.

Astazi, sute de mii de turisti din intreaga lume calatoresc la Giverny pentru a vedea gradina lui reala. Acesta este locul frumusetii si fortei de inspiratie. Este surprinzator faptul ca aceasta frumusete incredibila a lui Monet a creat-o cu propriile sale maini. Artistul era increzut ca gradina lui din Giverny este cea mai mare capodopera sa. Puteti vizualiza o mica parte din GRADINA lui Monet in albumul de aici.

Dupa o vizita la Monet istoricul de arta german Julius Meier-Graff a spus: “Cel mai bine Monet se reveleaza dupa gradina lui, pe care el a plantat-o in jurul casei de vacanta. El a creat gradina dupa aceleasi principii ca si picturile sale … Fiecare floare se regaseste individual in armonia generala a culorilor”.

Marcel Proust a scris: “Aceasta gradina nu este gradina unui cultivator, ci mai degraba a unui colorist, daca se poate asa numi, o gradina in care florile nu sunt in totalitate o creatie a naturii, deoarece acestea sunt plantate in asa fel incat numai culorile dintr-o paleta plina de armonie vor inflori in acelasi timp, creand un infinit camp de albastru sau roz”.

Este bine de stiut – Claude Monet a fost un om fericit. El a fost recunoscut si iubit …. A creat, iubit si s-a bucurat de frumusetea captivanta a naturii.

Pentru cei, care admira creatia pictorului Monet si ar vrea sa coase un goblen, broderie dupa picturile sale vedeti aici un album cu PRELUCRARI dupa operele maestrului.