Tapiseriile (goblenurile): din antichitate pana in prezent si-au gasit locul si il gasesc si astazi in ocupatiile oamenilor, in casele lor, pentru caldura si frumusetea lor si pentru a ne da linistea si bucuria din suflet, atunci cand le lucram.

Tesutul si cusutul este aproape la fel de vechi ca omenirea. Nimeni poate spune cu exactitate de cand isi are inceputul acest mestesug, cum  arata primul instrument, si care a fost in istorie prima tasatura. Si probabil aproape imediat au inceput sa le decoreze cu modele tesute, apoi cu desene, apoi peisaje, naturi statice si portrete. Aceste „bucati de panza” deja nu mai erau doar pentru caldura si confort, erau un simbol al luxului!

Cu cat mai bogat ornamentat cu atat mai bine, mai pompos ca la altii – si mai bine! Maxim de frumos si realist, pentru ca in asa mod este mult mai dificil, dar si mult mai scump! O sa vedeti mai jos fotografii cu goblenuri vechi si extraordinar de bine facute, cu desene rupte din viata.

 Tapiseriile populare sunt total diferite. Decorative, luminoase, originale. Fiecare natiune isi cosea desenele lor.

 Secolul XX a privit lumea intr-un stil absolut nou. Inclusiv la tapiserii. Noi tematici, noi stiluri, noi forme.

 Acum tapiseriile (goblenurile) pot fi oricum: de la o panza uriasa la una foarte mica, lucrat fin si delicat sau o lucrare bruta. Se poate coase nu numai cu fire, puteti coase cu hartue, polietilena, sarma – orice! Puteti folosi in design si obiecte straine, sau invers sa introduceti il alte obiecte bucati de tapiserie. Tapiseria poate fi voluminoasa si se transforma intr-o sculptura. Dupa felul cum de mult si cat isi poate da frau imaginatiei mesterul care il face.

Dar poate ramane si  traditional, cald, confortabil si, ca intotdeauna, unic. Sanatate si spor la ac!