Desi tema despre brodatul picturilor complexe de mari dimensiuni a mai fost analizata pe paginile noastre intr-o serie de articole, pe care le puteti citi AICI, gasiti acolo 6 articole la tema data, azi revenim la acest subiect din alta perspectiva.

Brodatul picturilor mari este ca un drog. In primul rand mesterul isi da seama ca nu mai are satisfactia dorita, cusand acele imagini simple si de acelasi tip. Poate fi destul de plictisitor sa cosi toate broderiile (goblenele) in acelas stil. Pentru urmatoarea lucrare autorul cauta imagini mai interesante si mai mari. La terminarea unei lucrari un pic mai mare decat cea anterioara vine neaparat dorinta de a broda ceva si mai substantial.

Mai departe acest proces devine exponential. Mesterul nu mai vrea numai ceva mare si complicat, este interesat sa brodeze ceva unic. Se incepe cu apelul la un designer pentru prelucrarea individuala a unei scheme pentru broderie. Pentru inceput, poate broda portretele prietenilor si rudelor, iar apoi va trece la o panza si mai mare. Dar foarte curand devine evident faptul, ca peretii din apartament sunt prea mici si pentru aceasta situatie exista cateva solutii: ori trebuie adunate o parte din broderii intr-un cufar, ori se pune capat cusutului, ce este imposibil, ori se cumpara o casa noua, unde isi pot gasi loc toate lucrarile. Alt cosmar, poate aparea cineva, care ar vrea sa cumpere tablourile mari si complexe. Se pare, ca si oamenilor bogati le plac broderiile frumoase, dar nu au timp sa le brodeze. Mesterii au o multime de timp si o multime de broderii. Desigur, a vinde o pictura este foarte greu, mai ales de a vinde una mare si complexa, cu care ai trait impreuna timp de mai multe luni, sau ani, ai purtat-o in inima ca pe un copil. Dar, pe de alta parte, vanzarea ar elibera un loc, si astfel s-ar face un pas bun in directia unei noi locuinte, cu pereti noi pentru urmatoarele si marile proiecte, poate chiar imagini extraordinare. Dar totul s-a decis, tabloul a fost vandut si practic uitat. Mesterul brodeaza o noua imagine mare si se bucura de viata. Dar de nicaieri, de undeva mai apar cateva persoane doritoare sa achizitioneze o imagine mare si complexa. Si platesc si bani buni. Si, in principiu, daca s-ar vinde aceste picturi se poate gandi deja la implinirea visului de lunga durata: de a cumpara o casa in mediul rural si a se muta la tara. Dar e jale mare despartirea de acele picturi. Apoi mesterul se gandeste iar, ca broderia este mai mult un proces al broderiei si modelele pot fi brodate inca odata si cel mai important este, ca visul devine realitate si este eliberat locul pentru urmatoarele picturi.

Deci, concluzia.

Dragi iubitori de cusut – daca nu vreti sa va schimbati viata – coaseti picturi mici si simple. Acesta au, de asemenea, un mare farmec. Ce alegeti?

Am facut si noi un album cu cele mai mari broderii cusute de cititorii nostri, il puteti vedea AICI.