In articolul precedent am discutat despre viteza si timpul necesar in procesul de cusut al broderiei in general. La fel si despre factorii principali si cauzele, care influienteaza perioada de timp de la inceputul si pana la sfarsitul broderiei/goblenului.

Astazi vom incepe analiza detaliata a fiecarui factor important in acest proces de creatie a frumosului – picturii cu acul!

Motivatia pentru cusut – dorinta si aspiratia personala, explicatia rationala a motivelor pentru ocupatia cu broderia in circumstantele potrivite pentru ea, care te determina pentru alegerea aceastui mod distractiv de activitate cu un rezultat placut si fructuos.

1.Broderia incepe cu alegerea designului pentru cusut (kitului).

Si atractivitatea subiectului, imaginea, armonia din gama de culori, impresiile personale placute care le simti la vederea broderiei, sunt foarte importante pentru procesul rapid si neintrerupt.
a) De dorit de la bun inceput sa-ti calculezi bine posibilitatile. Alegerea unei scheme (diagrame) foarte complicate sau a desenului nereusit, tocmai bun de aruncat la gunoi, alegerea materialelor necalitative – pot duce simtitor la incetinirea procesului de lucru sau chiar stoparea lui, pot face lucrarea fara sens si procesul interminabil.
b) Sa stii soarta lucrarii tale viitoare de la bun inceput are la fel o mare importanta. Iti va mari motivatia pentru viteza de cusut, dorinta mai rapida sa vezi lucrarea gata terminata intr-un loc anume in interierul tau, sau pentru a o face cadou unui bun prieten, sau realizarea cat mai rapida pentru a primi o remunerare mult dorita pentru munca sa.
c) La fel iti poate ridica viteza si planificarea unui set intreg de lucrari sau asa zisa „coada” a broderiilor in asteptare. Dar, daca lucrul asupra unei broderii ar dura prea mult, si din nerabdare am incepe a doua, a treia, a cincea, a zecea broderie, atunci avem mari sanse sa ne ingropam in cusut, sa pierdem interesul fata de activitate, deci, sa pierdem timpul si energia fara sens, ceea ce este un lucru neplacut pentru multi.

2. Sustinerea si atentia spectatorilor, observatorilor asupra procesului.

a) Atentia si sustinerea adevarata a apropiatilor (familia, prietenii, colegii de serviciu).
b) Multor persoane care cos goblene/broderii le ajuta demonstratiile permanente a proceselor de lucru, asa zisele – dari de seama- pe forumuri si pagini personale, bloguri si pagini de socializare. Participarea la diferite jocuri si concursuri pentru viteza pe forumuri ajuta sa cosi/brodezi mai rapid si cu mai multa raspundere. In acest fel poti usor scapa si de kiturile incepute demult si toate odata. Comentariile binevoitoare si sustinerea prietenilor virtuali pentru multi poate constitui un stimul important in procesul cusutului.

                                                                                                           (Va urma)