Viteza la cusutul broderiei (II)
Dupa cum am promis analizam mai departe cum se poate imbunatati viteza la cusutul broderiei/goblenului.
Poate multi dintre voi stiu foarte bine acest lucru, dar la fel exista posibilitatea sa fie si un numar mare de incepatori, care ar fi bucurosi sa gaseasca informatii de la A la Z despre tot ceea ce inseamna – kit, goblen, broderie, fire muline, gherghef, organizer, panza Aida si Zweigart, la fel o sumedenie de alti termeni, in care te poti rataci fara o indrumare.
Aceste articole pot fi considerate un omagiu adus tuturor celor, care ne-au invatat pe noi multe lucruri despre cum sa ne imbogatim viata cu ocupatii placute si de folos totodata, cum sa cosi un goblen, cum sa ajegi un kit.
Se poate spune si mult mai simplu: „DA MAI DEPARTE!”.
In articolul precedent am discutat despre cum ne poate ajuta Motivatia sa marim viteza la cusutul unei broderii sau goblen.
Astazi vom analiza in detaliu Tehnica si fiecare factor important, care o poate imbunatati pentru a crea frumosul– pictura cu acul!
Tehnica
– Viteza de cusut NET (in calitate de greutate neta, fara impuritati).
In sine, capacitatea noastra de a misca repede din mani si degete, cusand semne pe panza.
Aici la marirea de viteza se poate ajunge dupa ceva timp de antrenament. Brodand indelung, staruitor si atent, capatand experienta si abilitati, antrenand degetele cu miscari monotone, cu timpul fiecare persoana, care coase broderii/goblene se va invata sa coase mult mai repede.
Desigur, viteza tehnica are limitele ei: fizice (este imposibil sa atingi viteza falfaitului din aripi ale pasarii colibri), precum si morale (la marirea vitezei mecanice la un moment dat se agraveaza, devin neclare si neuniforme cusaturile), cand calitatea nedorita nu ne permite sa fim mutumiti de rezultatul broderiei.
Deci, ce putem face totusi pentru a mari viteza NETA a cusutului?
1. Sa brodam cu jumatate de cruciulita(petit point – punct goblen) in loc de cruciulita pentru broderia cu o cusatura uniforma.
Unii designeri din start presupun posibilitatea de a alege tehnica de cusut a broderiei si au acelasi aspect frumos cusute precum in cruciulita (pe panza de diferite dimensiuni: de la numarul 20 la numarul 14), dar si in punct mic(petit point/punct goblen) pe panza (de dimensiuni mai mici: de la 22 la 32).
De obicei acestea sunt procese laborioase cu un numar mare de culori folosite (mai mult de 100) cu garnituri complete.
(!!!) desigur schimbul in loc de cruciulita sau altfel de cusaturi pe punct mic/petit point este imposibil pentru schitele/diagramele in care se folosesc obligatoriu diferite cusaturi, numar diferit de ate in cusatura, folosirea diferitor feluri de fire (panglici, fire metalizate si altele) strict dupa schita si descrise in cheea(legenda) schitei/diagramei.
Urmatoarele tehnici sunt foarte individuale, pot fi adecvate sau nu, pot sa va placa sau invers, sa va ajute sau sa nu ajute in mod diferit pentru fiecare persoana, care coase in parte.
2. Brodatul cu 2 mani, cand o mana in permanenta se gaseste de asupra broderiei in partea din fata a ei (primind si impungand acul de sus in jos), pe cand a doua mana este sub broderie, partea de dos (primind si impungand acul de jos in sus).
In acest timp panza pe care se coase va fi intinsa si fixata pe un suport special: cadru (cerc, gherghef) si fixata foarte sigur pe ele.
Pentru a mari viteza de cusut cu ambele mani se vor folosi urmatoarele metode:
a) firul nu se trage in jos pana la capat, cand impungem acul in partea de jos, ci deodata se impunge cu mana dedesubt in sus, la aceasta operatie firul poate forma un ochi, pe care la tragerea firului trebuie cu indemanare sa-l controlezi cu degetele pentru a nu se incurca in nod.
Dupa o perioada de antrenament vei capata o indemanare care mareste viteza tehnica a acului.
b) impungerea cu acul din alta parte, fara sa-l intorci – din partea de dos cu (urechea acului), sau se foloseste un ac cu doua varfuri. Folosind aceasta metoda se economisesc fractiuni de secunda la intoarcearea acului cu varful inspre panza, adica acul se misca in sus-jos indreptat in aceiasi pozitie.
3. Brodatul cu doua impunsaturi dintr-o singura miscare („pe genunchi”), cand acul, miscandu-se orizontal fata de panza, prin o singura miscare impunge panza si la intrarea si la iesirea punctului de cusut.
Aceasta cusatura numita „sulara” persoanele care cos broderii/goblene le folosesc cu succes la brodatul pe panza AIDA, sau pe altfel de tipuri de panze asemanatoare si destul de rare.
Panza de baza pentru aceasta metoda nu trebuie sa fie tare tensionata (intinsa prea tare).
Antrenamentul si obisnuinta va vor permita sa dezvoltati o viteza mai buna.
4. Brodatul prin metoda de parcare– o alegere foarte individuala, care depinde de o schema concreta, dar si de preferintele persoanei care coase. Multe cusatoare aleg metoda parcarii nu pentru viteza, chiar din contra, parcarea de obicei pentru toate persoanele micsoreaza viteza NETA la cusut. Dar tinand cont de unele trasaturi deosebite ale acestei metode (spre exemplu, brodatul fara greseli, orientarea pe schema mai simpla, cand brodatul decurge dupa ordinea simbolurilor, nu esti nevoit sa cauti simbolurile singuratice si altele.)
Metoda de parcare poate mari considerabil viteza BRUT de coasere.
– Viteza de cusut BRUT ( ca si greutatea cu tot cu ambalajul).
Dar la fel cum are importanta viteza miscarii acului asupra perioadei de timp pentru cusut foarte mult influenteaza si viteza actiunilor noastre auxiliare cum ar fi: fixarea capatului de ata la inceputul cusutului si la sfarsitul firului, sau a simbolurilor de o singura culoare, alegerea firului si lungimea acestuia, chiar si bagarea atei in ac ( la fel si scoaterea atei din ac), cautarea nuantei necesare si altele.
1. Fixarea rapida si rationala a capatului firelor.
Aici la fel fiecare persoana care coase goblenuri/broderii isi alege cel mai comod mod de a fixa capatul firelor. Felul de fixare poate fi diferit la cusutul pe diferite tipuri de panza si la complexitatea diferita. Poate usor fi marita viteza la cusut, invatandu-te sa fixezi firele muline neintorcand broderia/goblenul pe dos, economisind timp la intoarcearea gherghefului sau cercului fata-dos pentru fixare.
Cu cat este mai complicata diagrama, cu cat mai multe culori are goblenul/broderia, cu cat are mai multe puncre razlete, cu atat mai des va fi nevoie pentru fixarea firelor, cu atat mai important este sa alegi cea mai optimala cale de fixare a firelor si sa inveti sa efectuezi aceasta operatiune cat mai rapid si ingrijit.
2. Sistemul cu multe ace.
Pentru coaserea unui goblen/broderii cu un design multicolor, unde va fi nevoie de schimbat des firele si cu foarte multe puncte razlete (cand devine ilogic si incomod a brosa) atunci suntem nevoiti sa schimbam des firele in ac.
Pentru a economisi secunde si miscari in plus mai rational este sa falosim multeeeeee ace – de obicei dupa numarul simbolurilor in diagrama.
In acest caz nu vom fi nevoiti o data in plus ca punem-scoatem ata din ac. Pur si simplu luam de pe organizer acul cu firele deja ramase in el dupa ce am cusut acelasi simbol mai inainte.
Cand terminam de cusut un simbol, fixam firele pe dos si taiem capatul atei, punem acul cu ata ramasa la locul lui in organizer.
3. Marcarea panzei ne ajuta sa coasem mai repede pe majoritatea dintre noi.
Inainte de a incepe cusutul liniati sai insailasi panza cu linii principale la fiecare 10 patrate, si linii ajutatoare la fiecare 5 linii (sau puneti punct, cruce pe centru patratului din 10 puncte).
Acest lucru va va permite aproape instantaneu (ne pierzand nici o clipa) sa gasiti locul precis pe panza pentru fiecare simbol din diagrama. foarte rapid sa observati fiecare greseala intamplatoare sau sa evitati orice greseala.
4. Pregatirea diagramei (schemei).
a) marcarea diagramei de hartie cu markere colorate: evidentierea simbolurilor inainte de cusut si vopsirea celor deja brodate, marcarea marginilor portiunii de brodat.
b) coaserea dupa monitorul calculatorului va permite sa evidentiati simbolurile dupa grupe cu un clic al mausului.
( Va Urma)