Despre viteza si timpul necesar in procesul de cusut al broderiei

Factorii principali si cauzele, care influienteaza perioada de timp de la inceputul si pana la sfarsitul broderiei.

[ Viteza de cusut = cu cate secunde poti coase o cruciulita (cemicruciulita, petit point).
Viteza de cusut se poate calcula cusand un model mic. Se inseamna pe schita un segment oarecare, si se porneste ceasul – in cat timp poti coase acest segment fara tensiune si fara graba, schimband culorile, ascunzind capetele de ata.
Timpul petrecut pentru brodat (in secunde) de impartit la numarul de cruciulie din segment.

Viteza de cusut o sa fie diferita pentru diferite modele de panze, pentru schite mai complicate! ]

Una din intrebarile cele mai discutate, faptul la care se gandeste mult fiecare persoana care coase broderii/goblene – viteza de cusut.
De ce unele cos repede, dar altele incet? De ce la unele procesul cusutului este rapid si fara mult efort, dar altele cu toata sarguinta nu pot trece de un numar mic de puncte intr-o ora?
Vom incerca aici sa facem o analiza a factorilor, care influenteaza asupra peroadei de timp de la inceputul pana la sfarsitul cusutului.

-Motivatia
-Tehnica
-Organizarea
-Timpul

Acesti patru pioni – concepte subliniate conditionat, fiecare din ele avand multe nuante, se intretaie si sunt legate intre ele.
Sa urmarim cateva detalii si metode a procesului de cusut, care ne vor ajuta sa marim viteza de cusut.

Din partea comportamentala si emotionala ne intrebam: „Avem noi nevoie de asta?”
Este stiut faptul, ca fiecare persoana care coase se poate atarna catre pasiunea sa in mod diferit.

UNII cos de dragul procesului, nu pentru rezultat. Pe noi ne poate atrage la cusut repetarea meditativa si inceata a aceleiasi actiuni. Intinderea pe panza de cusaturi drepte si frumoase. Terapia procesului culorilor, nuantele placute pentru ochi a firelor. Broderia/goblenul ca si mijloc de a-si pune ordine in ganduri. Broderia, ca si mijloc de expresie feminin, artistic.
O metoda placuta de a petrece timpul acasa. Aici viteza nu are importanta.

ALTII combina toate cele expuse mai sus cu dorinta de a admira opera mainilor sale terminata, de a o demonstra membrilor familiei, cunostintelor la expozitii, dar si necunoscutelor sau putin cunoscutelor persoane pe internet, a decora cu lucrarile sale locuinta, a darui prietenilor si apropiatilor cadouri facute manual (handmade). Asa fel de persoane sunt cel mai multe. Aici o anumita viteza deja este mai mult sau mai putin dorita. Cu atat mai mult cand broderia/goblenul dintr-un motiv anume trebuie cusuta intr-un termen anume. Sau cand pe peretele acesta se cere neaparat un tablou cusut de tine, sau in designul camerei tale se cere un mileu anume si altele. Sau cand la cusatoare apare o coada lunga de dorinte de broderii noi si „vizuina hamsterului” s-a umplut cu kituri din cele mai, cele mai, pe care e nevoie sa le cosi mai repede, ca sa te poti apuca de urmatorul.

Pentru cei din grupa a TREIA cusutul devine una din activitatile lor prioritare, au destul timp si dorinta pentru a studia si invata toate tehnicile cusutului, a imbunatati cunostintele si capacitatile, a rationaliza organizarea procesului. Cand vor sa brodeze panze enorme, vor sa aleaga scheme complicate pentru cusut picturi cat mai reale, apropiate de poze sau picturi celebre.

Marirea vitezei de cusut este esentiala pentru iubitorii de diagrame cu multe simboluri si culori de dimensiuni impresionante – cand modul incet de cusut al amatorului ar putea intinde procesul de lucru unei broderii pentru ani intregi.
Atunci noi ajutam si gasim metodele de a coase mai repede! [Va urma..]