Am descris pe paginile noastre despre multe tehnici de cusut, istoria aparitiei lor si cum s-au dezvoltat si raspandit in lume, care este tara de origine si altele… Pe toate le puteti gasi rasfoind paginile site-ului nostru, ne-ar place sa stim si parerile voastre despre cat de interesante si poate utile v-au fost informatiile.

Astazi vom scrie despre broderia „Assisi” (Assisi) – o tehnica foarte interesanta si deosebita de celelalte tehnici de cusut. Broderia Assisi este o tehnica veche italiana de cusut, in care in loc de desen este cusut fundalul, astfel desenul este format din portiunea necusuta.

Un pic de istorie:
Legenda: Asa cum momentul isi are inceputul in indepartatul secol al XIII-lea, nu vom sti niciodata numele mesteritei italiance, careea i-a venit ideea de a coase „broderia cu spatii.” Dar pentru astfel de cazuri exista, desigur, o serie de legende adecvate. Ambele legende sunt legate de numele Sfantului Francisc de Assisi care a fondat Ordinul monahilor Franciscani. De aceea, in Italia, aceasta broderie este, de asemenea, numita si Francescana.
O legenda spune povestea unei calugarite creative care, vizitand Catedrala Sfantului Francisc din Assisi, a fost atat de impresionata de frumusetea frescelor lui Giotto (Giotto, frescele lui nu au supravietuit pana in zilele noastre), ca a decis imediat sa le coase pe panza. Prin copierea frescelor in stilul de „primitiv medieval”, ea a transpus imaginile de pe perete pe o panza de in, apoi a cusut cu cruci numarate fundalul. Rezultatul este un model, care vag ne aminteste de broderie Assisi contemporana.

Conform altei legende, mesteritele italiene nu au inventat nimic, deorece astfel de broderie gata, cum ar fi broderia araba au fost aduse in Italia de acelas Sfant Francisc de Assisi din cruciadele sale. Ele doar au perfectionat o tehnica veche, dandu-i unele caracteristici unice de „Assisi”.

De dragul adevarului, trebuie spus cu regret, ca oricat nu ne-ar induiosa legenda calugaritei, cel mai probabil ideea de „broderie cu spatiu alb” (Voided Work) a venit in Italia din Imperiul Bizantin, unde era cunoscuta cu mult inainte de secolul al XIII-lea (de exemplu, celebrele cuverturi de pat din matase, in albastru, cu model auriu-bej). Potrivit unor surse, in secolele XIII- XIV maicile intr-adevar utilizau efectiv aceasta tehnica pentru modele de broderie, slavind faptele Sfantului Francisc, dar nici una dintre ele nu a ajuns pana in zilele noastre. Cele mai timpurii exemplare cunoscute se refera la perioada din mijlocul secolului al XVI-lea, atunci cand broderia „Assisi” a devenit populara nu numai pe teritoriul Italiei moderne, dar si in alte tari europene. Cel mai adesea aceasta tehnica era folosita pentru decorarea textilelor de acasa.

A doua nastere: La sfarsitul secolului al XIX-lea Contesa Cora di Brazza, incercand sa ofere locuri de munca pentru femeile sarace, a inceput revigorarea mestesugurilor traditionale din diferite regiuni ale Italiei. In cadrul acestui program, doua mesterite din Assisi (Assisi, Provincia Perugia, Umbria, Italia centrala) – Maria Bartocci Rossi si fiica ei Chiarini Rossi au cercetat vechile tipare de textile locale, care erau stocate in manastirile vecine si casele familiilor de nobili si au ajuns la concluzia ca broderia cea mai caracteristica a acestor locuri este „broderia cu spatii”, ceea ce inseamna ca anume acesta tehnica ar trebuie reinviata ca cea mai traditionala pentru aceste locuri. Au spus – si au facut, si in 1902 a deschisa cooperativa denumita „Laboratorio Ricreativo Festivo Femminile San Francesco di Assisi”, si astfel in 1906 Comitato per le INDUSTRIE femminili, nu numai au redat noua acesta tehnica „Assisi” din secolele XVIII-XIX uitata, dar, de asemenea, au oferit locuri de munca pentru femeile  dintr-un oras.
De atunci, pentru aceasta broderie in Italia, dar si din toata lumea s-a raspundit cu numele de broderia de „Assisi”. Acest lucru a fost facilitat de faptul ca tocmai in aceasta perioada s-a format o mare parte din terminologia moderna a lucrului manual.Tipurile de cusaturi, tipuri de broderie si alti termeni esentiali au fost inregistrate nu numai in revistele pentru doamne nobile, dar, de asemenea, au fost publicate intr-un dictionar special de termini pentru munca manuala in Anglia.

Vizualizati o GALERIE foto cu imagini despre acest tip de broderie. Despre alte tehnici puteti citi si:

Tehnica de cusut “Bargello” sau posibilitatile nelimitate ale broderiei florentine

Broderia pe Mono Canvas

Broderia monocromatica

Blackwork. Istorie si dezvoltare