Broderia chipurilor – ”pictura cu acul” este broderia cu aur sau cu matase a chipurilor de pe icoane. Tehnica provine din Bizant odata cu credinta crestina. Lucrarile broderiei chipurilor au foat utilizate exclusiv in religie: giulgiu, mante, vesmintele preotilor, valurile suspendate sub icoane, iconostase si altele.

Broderia chipului, sau ”pictura cu acul” – asa se numeste broderia fetelor brodate pe vesmintele religioase.

Se indeletniceau cu acest tip de cusut oameni foarte bogati si de vita nobila. Studiul broderiei faciale facea parte din invatamntul obligatoriu a domnisoarelor-aristocrate. Aceasta situatie se datora si faptului, ca materialele utilizate erau extrem de costisitoare, iar procesul de lucru unul foarte lung si greu, care necesita o multime de timp liber.In fiecare casa bogata existau ateliere de lucru nobil in tot felul de arte, inclusiv de cusut. Atelier de cusut era numit “salon”. In salon erau adunate cele mai bune masterite-broderite, iar lucrarile lor au fost si raman broderiile de referinta, atat in trecut, cat si in prezent.

Efortul in arta artizanatului era luat drept o virtute speciala. Cusutul obiectelor crestine era o dovada de piosenie.

In plus, erau scoli denumite dupa zonele geografice, fiecare cu stilul ei de cusut: scoala bizantina, s-a dezvoltat mult si in Rusia, mai cu seama in Moscova si Novgorod. Scoala din Novgorod se caracterizeaza prin culori pastel, si un minim de aur, cea din Moscova – bogatie si multi-color si, de asemenea, putin aur. Scoala bizantina este caractestica printr-o abundenta de aur si argint, cu broderii colorate.

De obicei, fata si alte parti vizibile ale corpului se brodau cu matase in tonul corpului sau gri cu “cusaturi satinate”, in care ochiurile sunt stranse una langa alta, sau cusaturi in forma de lantisor, atunci cand acul strapunge in mijloc ochiurile anterioare. In imaginile mici (mai ales in secolul al 15-lea), fetele erau din cusuturi, de obicei, verticale sau orizontale. In lucrarile mai mari si mai monumentale mesteritele depuneau eforturi prin cusaturi in directia muschilor, asa-numitele cusaturi dupa ”forma”, ca sa redea volum fatelor si corpului. Acest lucru a fost dezvoltat in principal pe la mijlocul secolului al 16-lea, cand volumul incepe sa fie subliniat, de asemenea, prin utilizarea matasurilor de diferite nuante.

Vizualizati mai jos o GALERIE cu fotografii de broderii antice. Acum, acest gen de arta reinvie si este in curs de dezvoltare. La inceput lucrarile vechi, la sfarsit unele lucrari ale maestrilor moderni. Totul este brodat manual!

(Icoana Maicii Domnului din Kazan. Giulgiu Adormirea Maicii Domnului; Giulgiu din secolul al XVII-lea – muziul istoric si cultural de stat “The Moscow Kremlin”. Dimensiune: 135 x 189; Sfantul Serghie de Radonej. Acoperamantul brodat in secolului al XV-lea – una dintre cele mai vechi imagini existente al sfantului; Barma (Mantale lat sau un guler cu cusaturi de imagini religioase si pietre pretioase, purtate peste o haina de ceremonie).

(Giulgiu Acoperamantul Maicii Domnului; Icoana Maicii Domnului din Kazan, Giulgiul Mantuitorului)