O doamna din regiunea Yiyuan, orasul Zibo, provincia Shandong, Yang Hua  si-a demonstrat broderia sa „Festivalul Qingming pe raul Bianhe”. Lungimea broderiei sale in cruce este de 22 metri, latimea de 65 centimetri. Foarte rar poti vedea o astfel de lucrare – broderie in cruce de asa dimensiuni, putem spune ca sunt doar cateva in lume si va vom povesti aici despre toate, sau cel putin despre cele care stim noi.

Cele mai mari broderii din lume, cine le-a facut si unde

Broderia lui Yang Hua poate fi vazuta integral doar daca esti tinuta intinsa de 7-8 persoane. Lui Yang Hua i-a placut din copilarie sa brodeze. Pentru lucrarea broderiei „Festivalul Qingming pe raul Bianhe” de 22 de metri ea a lucrat 3 ani si 5 luni. In fiecare patrat din zona de brodat, ea a cusut mai mult de 200 de cusaturi, iar in total pentru aceasta mare broderie ea a facut mai mult de 4,9 milioane de cusaturi. Doamna a inceput lucrul la acesata mare broderie la 09 septembrie 2009. A lucrat in fiecare zi, timp de 10 ore (sau chiar mai mult) si dupa 675 zile pe 16 iulie 2011, ea a terminat lucrarea ei, adevarata opera de arta.

O alta lucrare de exceptie este a unei doamne din Ucraina, Catherina Kadolba care a cusut in cruce bulgareasca o broderia de 9 metri lungimea, iar inaltimea la 2 metri si jumătate (suprafata totala brodata este de 22,5 metri patrati), la care a lucrat timp de 25 de ani. In 1982 a vazut o imagine intr-o revista pentru femei. Era un peisaj de toamna: un mesteacan ingalbenit, un lac albastru si o dumbravin departare. Femeia s-a pe treaba. Dar, inainte de a coase prima cruce bulgara, care seamana cu un fulg de nea, era necesar sa gaseasca o panza. La urma urmei, in timpurile sovietice materialele de artizanat erau o raritate in magazine. Situatia a fost salvata de sotul, care tocmai cumparase o bucata de panza pentru masina sa. In structura sa, materialul se asemana cu panza, prin urmare, era potrivit pentru cusatura in cruce. Paleta de culori de toamna, cusatoreasa a transpuso prin intermediul firelor de irisului sau mouline, la fel de greu de gasit. Pentru frunzele de culoare Kaki, Ekaterina a trebuit sa-si desfaca o jacheta tricotata. Din acel moment, ea a fost inseparabila cu broderia. In fiecare seara lucrain fata ecranului de televizor. Broderia a insotit-o chiar i in vacanta. Povestea, inspirata de o excursie pe jos in muntii din Crimeea, de asemenea, a intrat in proiectul grandios: cusatoreasa a brodat o cascada mica. Apoi a adaugat o casa pe panza, un pod.