Broderia: o incercare de a clasifica munca in domeniul cusutului.

La incercarea de a citi ceva despre broderia moderna, clasificarea acesteia, tendintele si evolutiile, m-am confruntat cu faptul ca astfel de informatie nu exista pur si simplu!
Exista articole despre istoria broderiei sau diverse articole promotionale ale diferitor producatori, pe care si noi ne-am straduit sa ii facem cunoscuti pe site-ul nostru. Dar, in general, atitudinea fata de broderia in cruce (Cross Stitch) este una neserioasa, ca despre o ocupatie pentru casnicele plictisite, nu prea impovarate cu inteligenta …
Am dat totusi peste un mic articol, care incerca sa faca o clasificare a broderiilor. Putin dezvoltata ideea am ajuns la urmatoarea clasificare (vedeti imaginea de mai jos).

clasificarea broderiilor

Clasificarea broderiilor

La broderia in cruce astazi sunt clar definite doua directii – una este broderia (relativ vorbind) a desenelor si alta broderie (din nou, in mod arbitrar) a picturilor.

Tapiseriile brodate (goblenurile)  sunt in aceasta clasificare singure, am scris pe aceasta tema in unul din articolele precedente.

Desenele pot fi simple (asa zisele „desene animate”), pot fi si complexe.
Daca se ia drept model o pictura, la inceput imaginea este redesenata, se adapteaza la capacitatile de transmisie a imaginii pentru coasere cu fire. Abea atunci acea imagine adaptata este atent transformata intr-un model de broderie. (Imaginea poate fi redesenata pe calculator, dar esenta in acest caz nu se schimba).

In plus, la coaserea acestor imagini pot fi folosite de multe ori o multime de diferite tipuri de cusaturi, pot fi brodate cu un numar diferit de fire, se utilizeaza materiale diferite (bumbac, lana, matase, mohair, etc.), se poate adauga metal, margele, panglici, si altele si altele …
Aceste imagini pot fi cusute pe panza atat de marunta, aducand nivelul lucrului aproape de opere de arta, de bijuterii…

Desigur, fiecare mesterita intotdeauna doreste sa brodeze o broderie mare cu imaginea reala, similara cu pictura. Aici mai rar poti vedea diversitatea de cusaturi, pas inapoi (bekstich) sau pietre. Doar acelasi tip de cusatura pe toata panza (cruce, semi-cruce sau goblen (petit-point)).
Scheme de acset fel erau si in secolul al 19-lea, se fac si acum. Desigur, ele se pot face manual.

Dar, cu aparitia calculatorului, designerii cu siguranta nu se refuza de ajutorul lui.
Dar  calculatorul  se poate utiliza in diferite moduri:

Computer – pentru procesarea imaginii primare, urmata de prelucrarea minutioasa manuala, reducerea numarului de culori, spalarea semnelor unice, adaugarea manuala de culori mixte si asa mai departe… Acest lucru lung si minutios, ii ia proiectantului saptamani sau luni de zile de lucru. Drept rezultat primim o schema mai mult sau mai putin apropiata de  imaginea initiala la care numarul de culori, de obicei, nu depaseste o suta.

Un alt mod de a obtine o schema la calculator – drept produs final este ceea ce noi numim un „run”.

Aici facem o digresiune, va rugam sa nu luati cuvantul „run” ca pe ceva urat. Eeste doar un mod de a obtine o schema de broderie, aceasta a aparut doar odata cu aparitia calculatoarelor, vom lua in considerare si aceasta metoda mai „avansata”  cu dreptul de a exista in conditii de egalitate cu toate celelalte.

Aici in prim-plan apare nivelul de precizie a programului pentru calculator, capacitatea sa de a transforma reproducerea originala, capacitatea de a citi si a sincroniza reproducerea culorilor cu paleta de culori de fire.
Programele bune, de calitate emit schema care aproape perfect urmeaza reproducerea originalului (tinand cont de faptul ca culoarea firului si amploarea crucii nu va fi niciodata egala cu grosimea si compozitia pensulei).
In plus, aceasta metoda poate functiona doar cu un numar mare de culori (aproximativ 200), manual este pur si simplu imposibil de a face acest lucru (lasam la o parte dezbaterea despre necesitatea sau nu a unui astfel de numar mare de culori, si de cat de multe culori sunt suficiente pentru o schema buna – acest lucru il va decide fiecare mesterita pentru sine).

Ca rezultat, puteti broda o imagine care imita cel mai bine un tablou. Aici, lideri vor fi acei producatori care vor fi in masura sa faca cea mai buna schema, care sa combine aptitudinile de broderie, designer si programator.

Pentru a explica diferenta dintre aceste doua directii – desen si pictura, vom da un exemplu de doua scheme frumoase, cele mai bune in sectia lor. Aceste cscheme sunt efectuate de designeri complet diferiti, metode diferite, o serie complet diferita de culori si dimensiuni. Din nou mentionam, acestea sunt cele mai bune ambele , dar fiecare in felul sau si in sectiunea sa.
Fata Madonei din stanga – foarte bine elaborata, imaginea bine definita (nu exista nici un sens peiorativ, dar un termen de clasificare). Si o alta Madona – prelucrarea de la Goldenkite, dar priviti cat de aproape este de identitatea picturii!

Un alt exemplu de abordare diferita la efectuarea schemelor pentru modelele de broderie dupa tablouri.
Trei scheme foarte bune, chiar excelente, dar facute de diferiti producatori si in diferite moduri:
Un producator a facut o imagine buna a picturii lui Levashov, a adaugat pentru claritate cusaturi pas inapoi (bekstich), a introdus crucea si cusatura jumatate de cruce, in 1, 2, 4 si 6 fire. A obtinut un minunat tablu cu lalele.
Un alt producator a facut o schema dupa pictura lui Huysum pe calculator, si apoi o perioada lunga de timp (cateva luni) a curatat-o cu mana, a redus numarul de culori (are 85 culori), s-a straduit sa faca liniile cat mai clare.
Cel de al treilea producator a trecut rapid imaginea de Van Dale, prin programul sau (desi nu se cunoaste cat timp si efort a petrecut el pentru crearea unui astfel de program). Multe culori – 200, comparativ cu primele doua lucrari liniile sunt mai putin clare, mai vagi (desi este una dintre cele mai clare scheme de la Goldenkite).

Mai jos comparati cat de bine producatorii au reusit sa transmita picturile origanale in broderii. (Din imagini, se pare, ca cea mai buna prelucrare asemanatoare cu pictura este totusi cea de la Goldenkite).

Ei bine, care este imaginea ce va infrumuseta casa voastra – este hotararea voastra.

Dar, indiferent de programul folosit, el transforma corect intr-o schema ceea ce bagam noi in el. Prin urmare, trebuie sa intelegem ca pentru a obtine o schema buna este necesar ca la „intrarea” in computer sa avem o imagine de o foarte mare calitate, potrivita pentru conversia intr-un circuit de calculator.

In primul rand, ar trebui sa fie de inalta rezolutie;
In al doilea rand, ar trebui sa ia in considerare legile broderiei (de exemplu, un fir nu poate reda transparenta cernelei, astfel incat, chiar o mica umbra in fire va arata mai greu, dur, si o pata de lumina soarelui poate parea ca o pata de carpeala).
In al treilea rand, trebuie sa intelegeti ca, pentru a coase cu fire linii subtiri (crengute, de exemplu), sau o varietate de obiecte mici, dimensiunea schemei trebuie sa fie mare (sau chiar foarte mare, de pana la 900 de puncte);
In al patrulea rand, pentru a avea o imagine clara in broderie (si cu siguranta va fi mai vaga decat in pictura originala), originalul trebuie sa fie foarte clar (chiar daca este prea clar).

Acest lucru inseamna ca, reproductia originalului pentru viitoarea broderie trebuie sa fie selectata cu atentie, corectata si reglata la nevoile broderiei.

Drept o chestiune separata, am dori sa examinam intrebarea despre  scheme de calitate.
Prea de multe ori am citit si s-a scris, ca schema din program – este rea, si cea de mana – este buna.
Nu. Nu este asa. Mai corect este sa impartim toate schemele in calitative si necalitative. Si se pare ca exista scheme proaste la toate tipurile de prelucrare a schemelor: manuale si facute la computer.

Pentru a evita lucrurile neplacute toti avem firmele noastre de kituri favorite: DIM, Thea Gouverneur, Wheeler , Luca’s, Goldenkite ….
Sunt toate diferite, dar au in comun un singur lucru – buna calitate.

Mai mult decat atat, indemnam pe toate mesteritele sa fie exigente fata de fiecare model selectat, indiferent de statutul producatorului: fiecare poate avea kituri de calitate mai buna sau mai rea.