String Art, sau isothread, este un tip de grafică, a cărui esență este că un desen este creat printr-o întrețeserea specială a firelor. A fost inventat de țesătorii englezi în secolul al XVI-lea. Au ciocănit cuie în scânduri și au tras fire colorate sau simple pe ele într-o anumită ordine. Rezultatul a fost un model aerian elegant. Cu o astfel de imagine adesea erau decorate locuințele. Potrivit unei versiuni, imaginile țesute au fost folosite ca spații libere sau modele pentru țesături. De-a lungul timpului, tehnica graficii cu fir a devenit mai complicată, au apărut noi tehnici de creare a desenelor complexe multicolore, dar esența a rămas aceeași. În acest articol, vom lua în considerare tehnica în detaliu și vom arăta șabloane și diagrame de artă și scheme.

Isothreadingul este o tehnică ieftină și foarte simplă. Chiar și un copil sau un adult care nu a luat niciodată o pensulă și vopsele poate face față cu ușurință. Tot ce aveți nevoie este să cunoașteți caracteristicile combinației de culori pentru a obține o imagine care să placă ochiului. Chiar și cea mai simplă imagine arată spectaculos.

Desenul în genul graficului firului este o activitate grozavă pentru oameni de toate vârstele. Iată doar câteva dintre avantajele sale:

* – dezvoltă percepția culorilor, gândirea abstractă și spațială, imaginația și ochiul;
* – învață perseverența și răbdarea;
* – îmbunătățește abilitățile motorii fine.

Pe fotografia din articol prezentîm – Tehnica de artă a firelor: crearea de imagini din cuie și fire – Harta lumii

În ciuda simplității sale aparente, String Art și-a găsit nișa în lumea artei înalte. Designerul american John Eihenger a creat picturi cu fir în stilul imaginilor sacre din Est încă din anii 1970. Mandalele sale sunt caracterizate de o grație incredibilă, iluzii vizuale unice și precizie matematică, provocând un interes uriaș pentru arta șirurilor, care nu s-a domolit până în prezent.

Pentru a crea o imagine, veți avea nevoie de următoarele materiale:

– o bază de lemn de o grosime suficientă, astfel încât cuiele să poată fi băgate cu ușurință în ea;
– vopsea, pată, lac colorat sau transparent pentru a crea un fundal (puteți face fără el);
– cuie lungi de 1-2 cm cu o pălărie mică;
– ciocan;
– fire puternice („iris”, mouline, fire subțiri netede, fire de cusut etc.);
– clești sau agrafe de rufe
– foarfece;
– creion simplu subțire și tare;
– desen cu șablonul terminat.

Procedura de creare a unei imagini a String Art

Mai întâi, pregătiți baza: lustruiți marginile cu șmirghel, acoperiți cu pată, vopsea sau lac, dacă intenția artistică o cere.
Al doilea pas este transferul desenului pe tablă. Aplică liniile cu un creion simplu foarte dur, abia atingând suprafața. Dacă desenul este foarte complex, tipăriți-l pe hârtie, atașați-l la bază, când ați terminat, puteți îndepărta foaia bucată cu bucată cu penseta.
Marcați locațiile cuielor. Acestea ar trebui să fie plasate la o distanță egală unul de celălalt.
Bateți cuiele la o adâncime mică. Încercați să le mențineți strict perpendiculare pe bază. Dacă nu doriți să vă răniți degetele, țineți știfturile cu cleștele.
Acum că conturtul este gata, puteți începe să trageți firele. Pentru a face acest lucru, legați un fir de știftul central superior. Nodul ar trebui să fie mic și îngrijit, tăiați vârful. Trageți firul în diagonală pentru a face un colț ascuțit. Astfel, conectați firul cu toate cuiele. Când ați terminat, asigurați vârful și tăiați.
Pentru a face procesul de desen mai confortabil, treceți firul prin corpul vechi al unui pix (cu găuri la ambele capete) și folosiți-l ca „ac”.

Ce să faci dacă trebuie să schimbi firul?
Fixați vârful firului vechi de cui, tăiați vârful. Legati de același cui un fir de o culoare diferită. Folosind fire multicolore, puteți crea modele foarte frumoase în mai multe straturi. Cu toate acestea, firele vopsite în melange sunt de asemenea potrivite pentru asta.

Este important să pregătiți corect baza: bateți în cuie, astfel încât acestea să iasă suficient de sus și la același nivel.

Apropo, pot fi realizate mai multe picturi diferite folosind același șablon. Puteți umple cu fire fie desenul în sine, fie doar fundalul, apoi ea va învălui imaginea, așa cum ar fi.

Există o a treia opțiune, atunci când anumite părți ale modelului sunt umplute cu fire de diferite culori sau grosimi diferite. Acesta din urmă oferă imaginii volum. Nu vă fie teamă să experimentați cu direcția de tragere a firelor.

Exemple de lucrări în tehnica String Art și kituri de desen String Art dacă sunteți nerăbdători să încercați acest stil de lucru manual gasiti A I C I . Nu este deloc necesar să alergați la piața de construcții pentru cuie sau la un magazin de ațe. In kiturile noastre veți gasi truse minunate care includ toate materialele necesare: o baza din lemn pregatita; fire, selectate după culoare; desen și instrucțiuni detaliate. Nivel de dificultate: de la cele mai simple desene pentru începători la desene complexe cu mai multe straturi pentru meșteri experimentați. Alegeți kiturile gata făcute, care includ, de asemenea, șabloane de artă și diagrame necesare pentru schema. Trusele String Art sunt o oportunitate excelentă de a decora interiorul cu o pictură elegantă realizată manual și un cadou grozav pentru cei care iubesc să deseneze.