In acest articol vrem sa raspundem la intrebarea: de ce copiii devin pasionati de broderie (goblen) din ce in ce mai mai putin?

Se poate spune cu siguratna ca aceleasi argumente pot fi aplicate pentru multe alte tipuri de lucru manual.

Mai recent broderia in mare parte si-a pierdut din valoarea practica si treptat a trecut in categoria unor lucruri frumoase, adica s-a consolidat valoarea sa ornamentala. Intr-adevar, astazi majoritatea persoanelor prefera broderia in cruciulita (goblenul) finite sa le puna in cadru si sa le atarne pe perete.

In secolul XX a fost inventat si un termen special: arte si meserii. De fapt, termenul nu are sens, desi este utilizat pe scara larga. Sau arta, sau meserie. Cum nu putem numi producerea unui topor la categoria arte si meserii, nici broderia nu o putem numi meserie.

Pentru stramosii nostri broderia avea o valoare pur practica. Toate aceste ii, camasi, curele, prosoape, pantaloni erau folosite de ei in viata de zi cu zi. Astazi insa cu mult mai putin efort si de multe ori si mai putini bani, putem cumpara oricare dintre aceste lucruri. Lucrurile brodate insa nu prea sunt la moda in randul generatiilor de tineri, si nu se stie daca vor mai fi. Iata si motivul pentru care copiii nu se grabesc sa se invete a coase cu acul profesional. Despre cat de benefica poate fi aceasta activitate pentru copii, impactul asupra sanatatii, dar si alte lucruri interesante cititi mai jos.

Broderia dezvolta abilitatile motorii fine la copii

Broderia(goblenul) – o sala de fitness pentru mintea voastra

Impactul mestesugurilor manuale asupra organismului uman

Motivatia pentru a coase broderii

Primii pasi in arta broderiei

De asemenea, in trecut broderia serve si drept o marca de identificare, sau modelul de broderie avea o valoare de amuleta. Totul a disparut. Principala vina, in opinia noastra, este faptul, ca statul nu acorda suficienta atentie studiului istoriei si traditiilor populare, care ar trezi interesul tinerei generatii fata de formele ancestrale de arta populara. Nu este insa totul pierdut in acest sens, deoarece sunt multe persoane pasionate de trecut si traditii, care depun efort pentru a pastra traditiile neamului si le suntem recunoscatori pentru asta!

In cazul in care statul ar fi avut o ideologie normala, in cazul in care existau mai multe programe educationale care exploreaza cultura stramosilor nostri, in cazul cand multe dintre obiectivele turistice din trecut de mare valoare nu ar sta in paragina, atunci cu siguranta tanara generatie ar fi mult mai interesata de trecut, inclusiv si de broderie aplicata. Este o mandrie sa poti purta o IE!