Actiunea benefica a lucrului manual asupra organismului, semnele si simbolurile in broderie, amuletele in broderie si semnificatia lor a mai fost dezbatuta in articolele noastre. Aceste teme le puteti gasi si reciti aici:

Vreti sa traiti mult? Apucati-va de brodat!

Lucrul manual il face pe om fericit

Semnele si simbolurile in broderie

Amuletele in broderie si semnificatia lor

Astazi  ne vom intoarce putin in timp pentru a discuta despre cum treabuia sa actioneze broderia-amuleta pentru stramosii nostri. Daca ne amintim corect, broderia era aplicata pe anumite zone ale imbracamintii, si anume, la gat, piept, manseta camasilor, poale si brau. Aceste locuri de pe haine se potrivesc cu centrele de energie a corpului uman, asa-numitele chakre. Wikipedia le da o lamurire la acest cuvand, care pentru multi poate fi necunoscut: ”Chakra (derivat din sancrita cakraṃ चक्रं ([ˈtʃəkrə̃]), este un cuvânt din limba sanscrita care se traduce prin roata sau cerc. Omul comunica cu mediul inconjurator prin intermediul chakrelor. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijlocii comunicarea in orice situație. Din fiecare chakra radiaza un anumit numar de canale energetice („nadi”) cunoscute in traditia yoghina sub numele de petale sau spite energetice.”

Ornamentul broderiei era cusut pentru a disipa si distrage ochiul unui strain care putea afecta negativ sectorul energetic, sau, find spus mai simplu, ii apara pe purtatorii acestor haine de deochi.

In acele vremuri oamenii acordau o mare importanta acestor manifestari,din acest motiv broderia-amuleta era un lucru manual destul de important, pe care toate femeile din copilărie incercau sa-l stapaneasca.

Astfel de lucruri nu erau brodate de orice persoana pentru oricine, era de dorit sa fie brodate doar de rude, apropiati sau de adevaratii maestri in broderia-amuleta. Astfel de camasi brodate pentru persoana iubita putea lua proprietatile de zale, pe cand braiele ii protejau de faptele rele. Astazi, femeile incearca instinctiv sa reinvie aceste traditii. Multe din broderitele moderne nu pot intelege aceasta atractie fata de firul cu un ac, dar poate ca se trezeste amintirea stramosilor!? Coaseti sanatosi!