Cand Marcus Knight a luat in mana un ac cu ata pentru a incepe o broderie in cruce nu s-a gandit o clipa, ca lucrarea sa va dura 20 de ani.

Acum, in varsta de 84 de ani, inginerul pensionar  spune ca petrecut 425 de ore din viata sa cusand o broderie „autobiografica”, in care a descris cele mai importante momente din lunga sa viata.

omul incet

Marcus Knight  locuieste impreuna cu sotia sa Margaret in Dunmow, un orasel din Marea Britanie. El povesteste despre inceputul  brodatului in cruce (cross stitch), ca preluat  aceasta sarcina epica drept ceva, ce a dorit intotdeauna sa faca. In acelasi timp, aceasta ocupatie i-a dat un nou scop in viata dupa performanta remarcabila din cariera sa, in care a contribuit la facerea camerei pentru prima teledifuzare.

„De 20 de ani  privesc aceasta ocupatie ca pe un hobby – spune el. – A fost modul perfect pentru a ma relaxa seara langa semineu. Intotdeauna mi-a placut broderia in cruce (cross stitch), iar aceasta este a treia mea lucrare importanta. Prima broderie a fost facuta in 1981, la nunta lui Lady Diana si Printul de Wales”.

Lucrarea este decorata cu stema orasului Chelmsford, unde s-a nascut, a studiat si a lucrat autorul, dar si a oraului Dunmow unde locuieste acum in liniste.

O alta stema prezenta pe broderie este cea a The Institution of Electronic and Radio Engineers and The Engineering Council, un care Marcus Knight a primit diploma in inginerie.

De asemenea pe broderie este prezenta stema companiilor The English Electric Valve Company (сейчас E2V), cu sediul in Chelmsford, unde autorul a lucrat timp de 41 de ani, dar si a The Institute of Public Relations and The General Electric Company. Cu siguranta acest om si-a iubit mult munca.

Markus spune: „Munca mea asupra clapelor a ajutat mult in al doilea razboi mondial, de munca inginerilor de atunci a depins foarte mult”.

Cu toate acestea, pot spune ca munca la broderie nu a fost una simpla si lipsita de dificultati. „Pentru a proiecta fiecare imagine a stemelor nu a fost usor, mai ales a detaliilor mici.”

Broderia mai spune publicului si despre interesele domnului Knight. El a cusut si stema asociatiei organistilor Incorporated Association of Organists si doua manuale de clape, reflectand astfel dragostea sa de lunga durata fata de muzica de orga.

Maestrul broderiei a crescut inconjurat de muzicieni. Tatal ssu a jucat la flaut, mama la sintetizator. Mai mult decat atat, fiul sau Jon fabrica viori. Dragostea pentru muzica in aceasta familie trece prin generatii.

Marcus Knight a declarat: „Aceasta a fost intotdeauna o parte importanta din viata mea, pentru cantat la orga in timpul slujbelor bisericesti timp de peste 70 de ani”.