Inainte de a incepe o broderie (in cazul in care nu aveti la dispozitie un kit de goblen cu tot necesarul inclus) evident apare intrebarea: „De catejurubite din fiecare culoare avem nevoie pentru schema data?”. In cazul, cand lucrati cu programul de facut scheme -Pattern Maker, acest program are o facilitate, care permite de a calcula fluxul de fire necesare. Dar fiecare broderita are mana diferita, tensiunea de fire este diferita, cineva este interesat de brosat (intindere firul pe partea din dos de la un punct la altul),  altcineva este obsedat de un verso perfect. Este programul in stare sa ia in considerare aceste lucruri? Si designul broderiei este de asemenea important. Una este, daca desenul e o simpla imagine. Alta este situatia, in cazul in care aveti un desem complex cu multe puncte razlete, tranzitii de culoare, de umbre, de dispersie, etc. Mai pe scurt, broderite diferite la efectuarea aceluiasi numar de cruci de pe aceeasi panza vor avea un consum diferit de fire mouline.

Aici apare intrebarea: Cum calculam necesarul de fire pentru broderie?

Nici nu se pune problema, de ce pe diferite tipuri de panza ce cere o cantitate diferita de fire de brodat. Este evident faptul, ca pentru Aida 18 sunt necesare un pic mai putine fire decat pentru panza Aida 14. Astfel, la schimbul de panza de broderie (dar, si numarul de fire cu care se coase broderia) necesarul de fire poate fi diferit, chiar si de la datele programului oferite de Pattern Maker.
Prin urmare, putem efectua cateva calcule matematice simple suplimentare si compara rezultatele lor cu cele oferite de programul Pattern Maker. Dupa aceste calcule veti sti exact de cate jurubite veti avea nevoie pentru a broda schema dorita.
Am  decis sa impartasim cu voi aceasta metod:

Pentru inceput este necesar sa observati cate cruciulite putem coase cu o anumita lungime de fir mouline. Se taie din jurubita de opt metri un fir de un metru lungime. Tragem un fir din aceasta bucata si o punem in doua. Drept rezultat, aveti un fir utilizabil de lucru din doua fire adaugite de 0,5 m lungime (50 cm). Cu aceasta bucata de fir  pus in doua) putem broda aproximativ 47 cruci complete pe panza (Aida 14).
Deci , 47 de cruci (din firul in doua), se obtine dintr-un singur fir de lungimea 1 m (100 cm).
Acum aveti posibilitatea sa calculati de cate jurubite veti avea nevoie de fiecare culoare:

1 . In primul rand, calculati de cate centimetri de ata intr-un singur fir veti avea nevoie pentru a efectua o serie de cruci.
Sa presupunem ca doriti sa brodati 520 de cruci cu culoarea verde:

52 cruci obtinute cu 100 cm (acest lucru este in calculul nostru, la voi poate fi numarul diferit de cruci)
520 de cruci se obtin din  X fire.
X = 520 * 100/52 = aproximativ 1000 cm (10 metri).

Aici am calculat necesarul de ate intr-un singur fir, dar jurubita este formata din 6 fire de 8 metri.

Mouline fire2 . Acum, veti calcula ce lungime trebuie taiata din jurubita de 8 metri in 6 fire pentru a obtine necesarul de 1000 cm (10 metri) intr-un singur fir?

Stim ca jurubita = 800 cm (8). In jurubita sunt = 6 fire.
Daca inmultim 6 fire la 8m (sau 6 fire la 800 cm) obtinem:  = 48 m (sau 4800 cm)
Deci, intr-o jurubita noi avem lungimea atei  intr-un singur fir -48 m (4800 cm).

Si acum:
8 m egal cu 4800 cm
X m egal cu 1000 cm
X = 1000 * 8/4800 = 1.66666 ( 6 )
Rotunjim spre cifra mai mare (intotdeauna e nevoie de o rezerva), la 1,7 m

Ei bine, acum stiti ca aveti nevoie de 1 metru si 70 centimetri din jurubita pentru a broda 520 de cruciulitele necesare.

Astfel, (urmand punctul 1 si 2) puteti calcula necesaru de fire la toate culorile designului.

Această metoda de calcul este valabila numai daca aveti informatii cu privire la numarul de cruci pentru fiecare culoare folosita in design. Puteti calcula, cu siguranta, de sine statator numarul de cruci din schema de simboluri. Dar aceasta ocupatie groaznica, ar scoate din sarite pe orice broderita calma si linistita.
Deci, fie schema ar trebui sa fie in formatul Pattern Maker (sau program similar) sau schema ar trebui sa fie insotita de informatii care indica numarul de cruci pentru fiecare culoare.

Aplicand algoritmul de calcul de mai sus pentru diversitate se poate calcula si cate cruci (cu firul in doua pe panza Aida 14) se poate broda dintr-o jurubita.
52 cruci obtinute cu 100 cm
X egal cu 4800 cm
X = 4800 * 52/100 = 2,496 cruci

Rotunjim in mai putin si obtinem: din jurubita de 8 metri in sase fire putem coase 2490 de cruciulite pe panza Aida 14.

Cate cruciulite ati obtinut voi? Cum calculati voi consumul de fire?

Bujorii