Broderia cu negru, blackwork  (in eng. blackwork sau in eng. black-on-white embroidery) – este o broderie in care se coase cu ata neagra si la care sunt utilizate pe scara larga cruci numarate. Pentru acest stil sunt potrivite orice tip de ate, dar arata cel mai  impresionant atele puternic rasucite. In mod traditional la brodatul in stil blackwork cusatura este efectuata cu fire de matase pe panza alba sau nealbita, sau tesatura de bumbac. Uneori, pentru a spori impresiile si a pune accent pe un detaliu se mai coase cu ate metalice sau fire colorate. Broderia cusuta cu fire rosii este numita Scarletwork, broderia realizata cu fire de culoare verde este numita in limba engleza -Greenwork.

Istoria blackwork

Broderia cu negru a fost utilizata pe scara larga la decorarea camasilor pentru barbati, dar si camasilor si bluzelor pentru femei din Anglia inca din timpul domniei lui Henry VIII. Pana in anul 1530, acest tip de broderie era numit „stilul spaniol”, pentru ca se credea ca prima sotie a regelui Catherine de Aragon l-a adus din Spania. In portretele  spaniole  de la sfarsitul secolului XV – inceputul secolului al XVI-lea  sunt prezentate modele de broderie neagra pe bluze la femei. Cu toate acestea, broderie neagra era cunoscuta in Anglia pana in 1500. Geoffrey Chaucer (n. ca. 1343, Londra — d. 25 octombrie 1400, Westminster), in Povestirile din Canterbury (” The Canterbury Tales ” sfarsitul secolului al XIV-lea ), descrie cu amanunte bluza brodata cu matase neagra in povestirea Morarului.

Acum cand ne-am mai familiarizat cu tehnica de broderie cu negru – blackwork o sa vedem ca cu aceasta tehnica putem obtine modele foarte originale. Pentru a afla cum se coase in acest stil de broderie, trebuie sa stiti pur si simplu doua tipuri de cusaturi: – cusatura „in urma acului” sau pas inapoi, si cusatura de insailare sau cusatura dubla „Holbein”.  Sunteti deja familiarizati cu astfel de cusaturi? Aceasta nu este o tehnica dificila. Ar trebui sa luati doar un ac si sa incercati. Te molipseste pasiunea si o sa doriti sa vedeti rezultatele cat mai repede.

Ce se poate coase in acest stil de broderie? Da, orice! Dupa cum puteti vedea aceste perne brodate in acesta tehnica au aspect foarte frumos. Alegeti un model frumos si coaseti-l pe haine. Foarte frumos aceasta broderie va arata chiar si pe geanta sau  pe huse de la telefon.

In aceasta tehnica de broderie – blackwork, cusaturile se efectuiaza cu numar diferit de fire. Sa vedem una din cusaturile folosite la aceasta tehnica – cusatura „in urma acului” sau pas inapoi. Aceasta cusatura este adesea folosita la broderiile cusute in cruciulita pentru evidentierea marginii si semnaturii.

Foarte bine arata aceasta cusatura in broderia cu negru pentru a crea modele.

Holbein – o cusatura mult mai usoara, decat cusatura folosita pentru cruciulita. Ceea ce place in aceasta cusatura este faptul ca ea pare la fel pe partea din fata dar si pe verso. Trebuie la inceput sa evidentiezi perimetrul broderiei cu cusatura „ac inainte” si apoi intorcand inapoi, completati golurile dintre fire. Daca doriti sa incercati aceasta tehnica de broderie, postam si cateva scheme.