Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (II)
Urmeaza partea a doua a articolului in care vom vorbi despre faptul cum se coase o broderie dupa o pictura faimoasa. Lucruri si detalii importante pentru cei ce fac prelucrari, dar si pentru cei ce le cumpara. Calitatea imaginii conteaza enorm.
PORTRETE
Am observat ca fata este cel mai greu de cusut, pe ea apar cele mai grave umbre si pete: in broderie, ele devin mai intunecate si brusc definite. O multime de umbre dure, petele de soare pot da un efect foarte neasteptat (ar putea arata ca un lat la gat sau ca niste perciuni la o doamna).
Umbrele pot fi native (cum sa faci un nas fara umbre?) si straine (care apar de la alte obiecte).
Umbrele straine trebuie evitate cu orice pret:
Cum vedem in pictura lui Karl Briullov ”O ameaza italiana” probabil la doamna s-ar fi format „ochelari” de la umbrele strugurilor, si pe maini s-ar forma pete aspre de culoare albastru-verzui. Pentru comparatie, uitati-va cum a reusit cineva sa elimine umbrele cu o editare iscusita (la fel a eliminat toate fisurile de pe tablou).
Desi umbra – nu inseamna neaparat un categoric rebut. Vedeti cat de delicat s-a transformat in broderie umbra palida a mainutei copilului.
Si unele umbre native – pot strica, de asemenea, broderia. In pictura lui Bliullov pe gatul culegatoarei de struguri umbra a format un lat clar, care cusut cu fire ar fi si mai pronuntat (comparati cu versiunea editata).
Pe cand, de exemplu, umbra usoara de sub nasul frumoasei din imagine, pe care nu o observati pe tablou, intr-o broderie poate deveni mustacioara sau reda nasului un aspect asemanator cu un cioc de pasare ….
(In cazul in care acest defect poate fi netezit si editat – este necesar de facut acest lucru).
Mai apar probleme atunci cand o parte a fetei este in umbra, iar cealalta in lumina puternica.
In tablou acest lucru nu este atat de vizibil, dar se vede mult mai pronuntat in broderie, fata pare sa fie asimetrica, putin desfigurata ai zice …
Acum – despre albului ochilor. Cand se transpun ochii in schema, aceste mici detalii albe se imprastie, se amesteca cu culorile din jur. Prin urmare, ele trebuie curatate si luminate din timp. Acelas lucru este valabil si pentru dinti.
In fotografia cu ochii, la cea din dreapta nu se vede albeata ochiului din stanga (pentru noi). Pe fotografia din stanga ochiul a fost editat, doar ca acum s-a transformat in ceva prea aprins… In general, este mult mai usor de rezolvat problemele de acest gen prin editarea imaginii originale. Pentru a vedea si va confirma tot ce am scris vedeti si albumul cu portrete de AICI !
SCENELE DE GEN
Elementul central in scenele de gen
Scenele de gen implica o multime de detalii, mai mult sau mai putin importante pentru motiv. Unele detalii se pot sacrifica in broderie, dar principalul lucru este sa nu se piarda principalul element structural pe care se bazeaza toata povestea, si fara de care tabloul isi pierde sensul.
Astfel, in imaginea Angel Love and Butterfly de Bouguereau (Cupidon cu fluturele) fluturele s-a pierdut. A ramas doar un baiat, care pare sa se scarpine sau sa se ciupeasca … Multe dintre picturile acestui mare pictor, si multe dintre lucrarile sale, inclusiv cu scenele de gen si care sunt preferate de broderite le puteti vedea AICI !
Sau la imaginea cu salonul.
Sunt o multime de „pro” si „contra” in aceasta imagine:
„Minus” – o multime de detalii mici, care de obicei nu ies foarte clare.
„Plus” – desenul foarte clar si broderia de mari dimensiuni – este in favoarea calitatii.
„Minus” – fetele foarte mici, la o expresivitate aparte nu va asteptati.
„Plus” – insa fetele sunt curate si fara pete de umbra, trasaturile faciale se disting destul de bine, este posibil ca la personajele principale sa se vada bine si expresiile faciale.
„Minus” – unchiul din imagine prea negricios (vedeti bine si voi asta), deci centrul broderiei de asemenea va fi de culoare inchisa.
„Plus” – acest detaliu nu strica impresia de ansamblu a imaginii.
Dar pentru mine ”minusul” a depasit plusul, si iata care este cel mai important factor:
Privind la imagine, eu sincer cred ca domnul aduce un pantof doamnei, cand celalalt picior in pantof sta pe perna. Cred ca in mana unei doamne este un evantai sau o floare … doar pe original se vede ca acesta nu este un pantof sau floare, ci o oglinda intr-un cadru sculptat. Asta a fost factorul decisiv: daca eu nu am putut gasi oglinda (elementul central), publicul cu atat mai mult nu va descoperi in broderie mea acest element niciodata….
Despre – Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (III)